V Pompejích našli kostru muže, kamenný kvádr mu zřejmě urazil hlavu

  • 38
Kostru pětatřicetiletého muže, který zemřel při erupci Vesuvu v roce 79 našeho letopočtu, nalezli archeologové při vykopávkách v antickém městě Pompeje. Muž zřejmě nestačil kvůli nemocné noze z města utéct. Spadl na něj kamenný kvádr o váze 300 kilogramů, který mu patrně srazil hlavu.

Informoval o tom v úterý italský list La Repubblica.

„Našli jsme ho na místě, kde se ulice rozšiřuje a kde asi byla fontána,“ uvedl ředitel archeologického areálu v Pompejích Massimo Osanna a popsal poslední momenty muže, který kvůli bolestivému zánětu holenní kosti patrně váhal s útěkem do poslední chvíle.

Podle archeologů muž viděl, jak se na antické město valí žhavá masa. „Obsahovala trosky, kusy železa, kmeny stromů a kusy dlažby,“ komentoval dramatické okolnosti mužova skonu Osanna.

Když se i přes bolestivý zánět pokusil o útěk, situace už byla kritická - ulice byla zanesená dvoumetrovou vrstvou sopečné strusky. Na muže ale spadl obrovský kus kamene. Dopadl mu na hruď a pravděpodobně mu srazil hlavu.

Archeologové nalezli jeho kostru v poloze na zádech, horní část hrudi byla stále pod kamenným kvádrem. Potvrzení a rozvedení verze archeologů nyní závisí na detailnějším laboratorním průzkumu ostatků 165 centimetrů vysokého muže. Jeho lebku ještě archeologové nenalezli.

V italských Pompejích objevili unikátní pozůstatky starověkého koně

Pompeje jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od roku 1997. Antické město nedaleko Neapole bylo zcela zavaleno při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu.

Zbytky Pompejí, které se pod sopečným popelem dochovaly, patří k nejnavštěvovanějším italským turistickým atrakcím. Lokalita přitáhne každoročně více než 2,5 milionu návštěvníků.

Z odhadované populace 20 000 lidí zemřely při erupci Vesuvu v Pompejích zhruba 2 000 z nich. Sopka dýmala a chrlila popel už několik dní před ničivou erupcí, řadě lidí se tak podařilo z města utéct.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video