ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vlaky v Polsku zastavil falešný signál, železničáři slyšeli i ruskou hymnu

  • 83
Neznámý pachatel spustil v noci na sobotu signál, který okamžitě zastavil všechny vlaky v okolí polského Štětína. V Západopomořanském vojvodství se tak na několik hodin přerušil provoz osobních i nákladních vlaků. Pracovníci železnice také uvedli, že kromě signálu slyšeli i ruskou hymnu a úryvek z projevu ruského prezidenta Vladimira Putina. Incidentem se zabývají úřady.

O situaci informovala v noci na sobotu společnost PKP Polskie Linie Kolejowe (PLK) na sociální síti X.

Signál byl podle serveru Gazeta.pl vyslán v pátek po 21:00 mezi štětínským hlavním nádražím a obcí Daleszewo. Podle serveru měl za následek okamžité zastavení všech vlaků, jejichž rádia fungují na daném kmitočtu.

V důsledku incidentu došlo k přerušení vlakových spojů, nákladní doprava se znovu obnovila dvě hodiny po půlnoci. Zpoždění mělo podle serveru 20 vlaků.

Kromě podvrženého signálu na místě zněla také ruská hymna a úryvek z projevu ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl server wyborcza.pl s odvoláním na pracovníky železnice. Společnost PLK ale zatím tuto informaci nekomentovala.

Vylep plakát, vykolej vlak. Ruská GRU v Polsku verbovala špiony mezi amatéry

Podle serveru ale nešlo o ojedinělý hackerský útok, podobný signál měl být vyslán i v sousedním Velkopolském vojvodství.

„O incidentu byly okamžitě informovány příslušné úřady, včetně Agentury vnitřní bezpečnosti, policie, železniční policie a dopravců PKP Intercity, Polregio a PKP Cargo,“ uvedla mluvčí PLK Magdalena Janusová. Dodala, že situaci monitoruje i nově zřízený tým složený ze zástupců provozovatele infrastruktury a dopravců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video