Vrchol Giewont v polských Tatrách je oblíbeným cílem turistů.

Vrchol Giewont v polských Tatrách je oblíbeným cílem turistů. | foto: Profimedia.cz

Bouře v Tatrách byla nejtragičtější za 80 let. V roce 1939 zemřelo 6 lidí

  • 162
Čtyři mrtví a téměř 160 zraněných, z nichž mnozí mají popáleniny 1. a 2. stupně a další úrazy spojené s pády v náročném horském terénu. To je výsledek čtvrteční bouře v polských Tatrách. Podle deníku Gazeta Wyborcza šlo o jednu z nejhorších katastrof v polské části hor, přičemž tragičtější bylo léto přesně před 80 lety.

Úder blesku ve Svinici zabil 15. srpna 1939 šest lidí. Ve čtvrtek si oběti vyžádal horský hřeben Giewont.  V nemocnicích je podle posledních údajů stále hospitlizováno 34 lidí.

Giewont navštěvují zejména o letních prázdninách, kdy zpravidla panuje nejlepší počasí, tisíce turistů. Ke kříži na vrcholku, který připomíná stožár pro kabely s vysokým napětím, se stojí dokonce fronty.

Lidé se také na příkrých přístupových cestách chytají ukotvených řetězů pro pohodlnější výstup. Jsou ze železa a tedy vodivé.

Když na horu udeří bouře s deštěm, a ta chodí i znenadání, jde tam o život. Ve čtvrtek to vypadalo na krásný slunečný den. Kdo si dal tu práci sledovat meteorologické předpovědi, zjistil by, že se počasí v průběhu dne zhorší.

Ve vysokých horách, kde jsou mraky velmi blízko, to už znamená vážné varování. Ale běžnému turistovi to tak nepřijde. Výsledkem toho, že se v oblasti nahromadily davy turistů, je pak nezvykle vysoký počet postižených. Mnozí mají úrazy hlavy, ale i fraktury končetin a vnitřní zranění. Podle českého ministerstva zahraničí nejsou mezi hospitalizovanými žádní čeští občané.

Podle úřadů se pohřešuje v oblasti devět lidí. Krakovský rozhlas předtím uvedl, že polští záchranáři ukončili operace v oblasti, kde se odpoledne očekává nová bouřka. Pátrání jsou ale připraveni obnovit. Telefony záchranné služby zvonily celou noc, jak se příbuzní snažili získat informace o situaci svých nejbližších.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Oblast uzavřeli a vyhlásili smutek

Giewont je nyní pro turisty uzavřen, v blízkém horském městě Zakopané vyhlásili třídenní smutek, během něhož se nemají konat žádné kulturní a sportovní akce.

Smrt jednoho Čecha si ale vyžádala tatáž bouřka na slovenské straně Tater, kde se rovněž jedna česká turistka zranila. Muže smetla tlaková vlna z několikasetmetrového srázu. Zraněn byl také jeden slovenský občan, který byl po úderu blesku v bezvědomí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video