Budova soudu ve Varšavě, ilustrační snímek

Budova soudu ve Varšavě, ilustrační snímek | foto: Reuters

Na internetu nadával cizincům, polský soud ho potrestal prací pro veřejnost

  • 14
Soud ve Vratislavi ve středu dvěma lety omezení svobody potrestal 42letého inženýra za nenávistné komentáře na internetu. Muž mimořádně nevybíravými výrazy urážel zejména Ukrajince nebo diplomaty cizích zemí působící v Polsku. Podle prokuratury je to bezprecedentní případ.

Na svých internetových stránkách o případu informuje vratislavské vydání listu Gazeta Wyborcza. Omezení svobody spočívá v tom, že odsouzený bude dva roky 20 hodin týdně vykonávat veřejně prospěšné práce. O takový trest žádal sám Jaroslaw F. a soudce ho jen potvrdil.

Razie proti nenávisti na internetu. Německá policie zatkla desítky lidí

Vyšetřovatelé zjistili, že tento muž od loňského března do letošního února v komentářích pod články zejména na pravicových internetových portálech urážel například izraelskou velvyslankyni v Polsku Annu Azariovou, kterou označil za „děvku na postu velvyslance“.

O německé konzulce v Opoli napsal, že „ta německá kráva by měla být ihned vykopnutá z Polska“. Nejvíce však tento muž, kterého Gazeta Wyborcza označila za „nejvulgárnějšího šiřitele nenávisti v Polsku“, urážel Ukrajince. Psal o nich jako o „lůze“ a na jednom fóru prohlásil, že „dobrý Ukrajinec je mrtvý Ukrajinec“.

Prokuratura ho obžalovala z toho, že v osmi desítkách komentářů porušil polské zákony. Veřejně urážel hlavu cizího státu a diplomaty, skupinu lidí kvůli jejímu národnostnímu, etnickému nebo rasovému původu, schvaloval rovněž různé trestné činy a podněcoval k jejich páchání.

„Činy, kterých se Jaroslaw F. dopustil, jsou v celopolském měřítku bez precedentu. Jak s ohledem na počet komentářů, tak s ohledem na vulgárnost použitých výrazů,“ řekla během středečního jednání soudu prokurátorka Justyna Trzcińská.

„Neuvědomoval jsem si, že psaní komentářů v takové formě je trestným činem,“ vysvětloval Jaroslaw F. „Byl jsem přesvědčený, že jednám v rámci svobody slova,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Polsko, Opole

Video