Polsko si připomnělo leteckou katastrofu, policie pacifikovala demonstranty

  • 19
Přísná bezpečnostní opatření provázela v Polsku oficiální pietní akci k 11. výročí letecké katastrofy u ruského Smolenska, kde v troskách vládního letounu zahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Policie ve Varšavě podle médií rychle zpacifikovala pokus demonstrantů z řad podnikatelů nespokojených s vládní pomocí během pandemie narušit oficiální pietní akce.

Vůdce protestu Pawel Tanajno a několik dalších demonstrantů byli zadrženi, uvedl na svém webu list Gazeta Wyborcza.

„Kde všichni jsou? Přeci nás měly být tisíce,“ znělo podle deníku z hloučku demonstrantů, zatímco policie se dostavila v „několikanásobné přesile“. „Lidi jsou už unavení,“ vysvětloval majitel taxikářské firmy ze Zakopaného v Tatrách. I tak se několik desítek demonstrantů střetlo s těžkooděnci a došlo na odpalování petard a dýmovnic, hlukových granátů a slzného plynu. „Pryč s kačerem-diktátorem!“ volali demonstranti v narážce na přezdívku šéfa vládní strany Jaroslawa Kaczyńského.

Ani 11 let od neštěstí, při kterém Polsko přišlo o významnou část svých politických a vojenských špiček, neutichá spor o příčiny a odpovědnost za katastrofu, dělící polskou politiku.

Konzervativci, kteří jsou posledních šest let u moci v čele s Kaczyńského bratrem-dvojčetem Jaroslawem, stále tvrdí, že za tragédii může nedbalost tehdejší vlády vedené vůdcem liberálů Donaldem Tuskem.

Ruské vyšetřování příčin nehody přičetlo svého času katastrofu chybám špatně vycvičené posádky, pokračující v pokusu o přistání i za nulové viditelnosti. Tehdejší polské vyšetřování k tomu přidalo i spoluvinu ruských dispečerů, kteří za daného počasí a stavu letiště nezakázali vládnímu letadlu přistát. Ruská strana dodnes nevydala Varšavě trosky letadla. Tvrdí, že kriminální vyšetřování nehody dosud neskončilo.

„Jedenáct let po Smolensku Kaczyński opustil své letité tirády o atentátu,“ napsal v dnešním komentáři zpravodajský server Onet. „Za celou dobu vlády (Kaczyńského strany) Právo a spravedlnost (PiS) prokuratura nenašla žádné důkazy o atentátu, jen každý rok sděluje, že vyšetřování je v ‚klíčové fázi‘.“

V Rusku spadlo letadlo s polským prezidentem, nikdo nepřežil

PiS před získáním moci v roce 2015 přišel s hypotézou, že Smolensk byl nejspíše atentátem a že před osudným letem se Tuskova vláda spikla s Rusy a poté tajila příčiny katastrofy. Nynější kapitulace na hypotézu o spiknutí a atentátu ve Smolensku podle serveru svědčí o tom, že Kaczyńského strana se po pěti letech vlastního vyšetřování ocitla ve slepé uličce a nenašla pro tato tvrzení důkazy.

Kdyby prokurátoři chtěli postoupit kupředu, museli by napadnout dogmata Kaczyńského strany o nechybujících pilotech, o výbuších na palubě letadla a o atentátu. To si ale prokuratura netroufne udělat, uvedl Onet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video