Polky a Poláci protestují proti zpřísňování potratů. Snímek pochází z města...

Polky a Poláci protestují proti zpřísňování potratů. Snímek pochází z města Siedlce. (28. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Ani v Polsku, ani jinde. Varšava chce zabránit potratové turistice do Česka

  • 246
Polská diplomacie intervenovala v Praze kvůli návrhu zákona, který by umožnil Polkám nechat si v Česku legálně provést potrat, upozornil list Gazeta Wyborcza. Na návrhu pracují čeští senátoři. Náměstek polského ministra zahraničí ho označil za povzbuzování Polek k obcházení zákonů vlastní země. Tam je až na výjimky provádění interrupcí zakázané.

„Je to naprosto standardní diplomatické počínání,“ sdělil polskému deníku náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Senk o krocích velvyslanectví, které se u českých úřadů domáhalo respektování polských „kulturních hodnot“.

Zákaz potratů vládě neodpustíme. Některé ženy myslí na sebevraždu, říká Polka

V silně katolickém Polsku ženy nesmějí jít na potrat ani v případě, že je jejich plod vážně poškozený. Rozhodnutí tamního Ústavního soudu na podzim vyvolalo velké protesty, příslušná novela zákona přesto na konci ledna začala platit.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) se nyní obává „potratové turistiky“, tedy že budou Polky hledat pomoc v zahraničí včetně Česka.

Deník Gazeta Wyborcza připomněl, že český týdeník Respekt minulou neděli psal o březnovém dopisu z polského velvyslanectví českému ministerstvu zdravotnictví, aby Česko neulehčovalo Polkám potraty.  Česká strana však Polákům odepsala, že zvažovaná řešení jsou v souladu s právem Evropské unie, dodala Gazeta Wyborcza.

Dopis, pod kterým je podepsán polský chargé d’affaires Antoni Wrenga, se týkal novely zákona o umělém přerušení těhotenství, kterou aktuálně česká horní komora parlamentu projednává. Ta má vyjasnit podmínky, za nichž mohou v Česku podstoupit interrupci cizinky. 

„Monitorování legislativního procesu v zemích působení, zejména v oblastech, které se týkají či mohou týkat v podstatné míře polských občanů, je nejen právem, ale i povinností polských velvyslanectví,“ sdělil náměstek Szynkowski zpravodajskému serveru Onet. 

Gazetě Wyborcze pak náměstek objasnil iniciativu s dopisem podrobněji: „Situace, ve které se objeví legislativní návrh, jehož záměrem je povzbuzovat cizince k obcházení zákonů své vlasti, představuje modelový příklad odůvodňující aktivitu diplomatického zastoupení, a to v každé zemi a každé oblasti,“ zdůraznil.

Inkriminovanou novelu čeští senátoři poslali 18. března do výborů poté, co lidovci neprosadili její zamítnutí už v prvním čtení. Novela by odstranila ze zákona o umělém přerušení těhotenství ustanovení, podle kterého se interrupce nesmí provést cizinkám, které se v Česku zdržují jen přechodně.

Polky do Česka na potrat smí, lékařům vězení nehrozí, ujišťuje ministerstvo

Předloha má podle předkladatelů odstranit výkladové nejasnosti v tom, zda se zákaz vztahuje i na občanky zemí Evropské unie, nebo ne. Otázka podle nich znovu vyvstala potom, co se zpřísnily podmínky pro potraty v Polsku.

Podle ministerstva zdravotnictví se ustanovení na občanky unijních států nevztahuje, když odporuje evropskému právu.

Pokud Senát ve druhém kole novelu přijme, pošle ji do legislativního procesu. Sněmovna však předlohu s největší pravděpodobností nestihne schválit do říjnových voleb, čímž takzvaně spadne pod stůl.

28. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video