Konzervativní polský týdeník Gazeta Polska ke svému vydání přidal nálepku s...

Konzervativní polský týdeník Gazeta Polska ke svému vydání přidal nálepku s nápisem „zóna bez LGBT“. (26. července 2019) | foto: Reuters

Soud zakázal týdeníku Gazeta Polska rozdávání nálepek "zóna bez LGBT"

  • 232
Polský soud zakázal distribuci nálepek s nápisem „zóna bez LGBT“, které obsahovalo aktuální číslo konzervativního týdeníku Gazeta Polska. Nálepka, na které je duhová vlajka reprezentující sexuální menšiny přeškrtnuta černým křížkem, vyvolala v Polsku i za hranicemi kontroverzi. Podle listu mají práva komunity LGBT „všechny znaky totalitní ideologie“.

Informoval o tom server BBC. Žalobu na týdeník podal jeden aktivista. Podle jeho právníka mají na základě rozsudku všechny nálepky zmizet z prodejních míst. Objevily se i informace, že rozhodnutí soudu znamená stažení celého vydání Gazeta Polska, šéfredaktor týdeníku však toto tvrzení na Twitteru odmítl. Podle zastánců listu je verdikt soudu útokem na svobodu tisku.

Polská média v pátek informovala o případu prodejce v novinovém stánku, kterého kvůli nálepce umístěné za oknem polila neznámá dívka jakousi hnědou tekutinou. Zničila přitom časopisy, noviny i stánkařovy osobní věci.

25.července 2019 v 21:17, příspěvek archivován: 26.července 2019 v 20:40

Kochani Czytelnicy, jutro Gazeta Polska normalnie w kioskach. To był fakenews. Nie ma żadnej klauzuli zabezpieczającej. Decyzja sądu, o ile istnieje, jest nieprawomocna i niewykonalna. Jeżeli gdzieś specjalnie będą chować gazetę lub naklejkę zgłaszamy sprawę do prokuratury

Facebooková skupina Grupa Stonewall, která podporuje LGBT menšinu v Poznani, fotku stánku s nálepkou ve čtvrtek vyvěsila na svou stránku a fanouškům doporučila, aby se trafice obloukem vyhýbali a neutráceli zde své peníze. Ve světle činu v pátek její správci podobný protest odsoudili. „Násilí a agrese nejsou řešením,“ napsali v prohlášení.

List Gazeta Polska v úvodním slově nálepku „zóna bez LGBT“ zdůvodnil tím, že práva této menšiny mají „všechny znaky totalitní ideologie“. 

Periodikum s týdenním nákladem 110 000 výtisků podporuje národně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která v katolickém Polsku vládne. Předseda strany Jaroslaw Kaczyński letos na jaře hnutí LGBT označil za hrozbu pro polský národ.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Polsko, LGBT, BBC, Poznaň

Video