Polští zdravotníci odváží člověka s podezřením na koronavirus. (4. února 2020)

Polští zdravotníci odváží člověka s podezřením na koronavirus. (4. února 2020) | foto: Profimedia.cz

I Polsko hlásí první případ nákazy koronavirem. Pacient přijel z Německa

  • 4
První případ nákazy koronavirem hlásí i Polsko. Po Česku je druhou zemí z visegrádské čtyřky (ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko), která infekci zaznamenala. Premiéři Visegrádu budou ve středu v Praze na mimořádném summitu jednat o spolupráci v boji proti nákaze.

„Dnes v noci jsme dostali dodatečné výsledky prvního pacienta v Polsku, u nějž se potvrdilo onemocnění způsobené koronavirem,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. „Je to pacient v Lubušském vojvodství (na západě Polska, pozn red.), je v nemocnici v Zelené Hoře a cítí se dobře,“ dodal podle televize TVN 24.

Nakažený pacient přicestoval z Německa. Podle ministra nepatří do nejohroženější skupiny starších lidí, jeho přesný věk ale neprozradil.  

Kvůli podezření na koronavirus je podle ministra v současnosti 68 lidí hospitalizováno, dalších pět stovek je v karanténě. „Čísla se teď mohou dynamicky měnit,“ připustil podle serveru Onet.

TVN dodala, že ještě před potvrzenou nákazou se v Katovicích organizátoři rozhodli odvolat mistrovství světa hokejistek, v Krakově se dezinfikují vozy městské dopravy a přibližně dvě stovky žáků a učitelů jsou v karanténě v internátu v obci Police u Štětína poté, co dvě žákyně s horečkou a kašlem po návratu z Itálie vyhledaly lékaře.

Opoziční deník Gazeta Wyborcza připomněl, že polští poslanci v pondělí na zvláštním jednání sněmovny schválili vládní návrh zákona o opatřeních pro případ nákazy. Počítá například s tím, že zaměstnavatel může zaměstnancům zadat práci z domova. V případě uzavření škol dostanou rodiče, kteří nebudou moci do práce kvůli péči o děti, zvláštní příspěvek.

Ve světě se koronavirem nakazilo více než 90 000 lidí, více než 3 000 lidí podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

V Jižní Koreji se koronavirus šíří i kvůli náboženskému hnutí:

28. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video