Češi stáli tři dny u dálnice v Polsku a čekali na pomoc. Porouchalo se jim auto

  • 962
Pětičlenná rodina z Náchoda na svou cestu z dovolené jen tak nezapomene. Při cestě od Baltského moře se jí v Polsku porouchalo auto. Protože jejich telefony nefungovaly a v okolí nebyla žádná benzinová pumpa, dočkali se pomoci až po třech dnech strávených na parkovišti.

Když se manželský pár se třemi syny ve věku pět až čtrnáct let vracel od moře, na dálnici kousek od města Goleniów se mu porouchalo auto. Zastavil proto na parkovišti. Protože mobilní telefony nefungovaly, rodina si nemohla zavolat pomoc. Auta kolem ní projížděla rychlostí 100 kilometrů za hodinu, v okolí nebyla vidět žádná benzínka.

Situaci ještě zkomplikoval fakt, že rodina nevěděla, kde se nachází a s sebou měla jen omezené množství peněz. Když vyzkoušeli ostatní nápady, rozhodli se proto umístit na své auto ceduli s nápisem SOS. Než si jich však všiml řidič kamionu Mariusz Mazurek, čekali tři dny, informovala polská televize TVN24.

“Nejprve jsem je minul, ale pak jsem zastavil a o několik kilometrů se vrátil. Dal jsem jim vodu a zavolal svému šéfovi, co se děje a že jim musíme pomoci,” nastínil Mazurek.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Potom, co se porouchané auto podařilo odtáhnout, rodina strávila noc v hotelu - jeho majitelka jim nabídla bezplatné přespání. Rodina s sebou neměla dostatek peněz na opravu auta, zaplatil ji však místní podnikatel. Rodina se tak mohla bezpečně vrátit domů.

„Doufám, že si tito Češi budou dobře pamatovat na Goleniów a na hodné lidi, kteří jim pomohli,“ uvedl starosta Goleniówa Robert Krupowicz na Facebooku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video