V Polsku havaroval autobus. Nejméně pět lidí zemřelo, zraněných jsou desítky

  • 5
Při havárii autobusu na jihovýchodě Polska zahynulo v noci na sobotu nejméně pět lidí a další čtyři desítky utrpěly zranění. V autobuse, který mířil na Ukrajinu, jelo 57 lidí včetně dvou řidičů. Většina cestujících nebyla připoutána.

Podle polské televize TVN24 záchranné složky dostaly oznámení o nehodě deset minut před půlnocí. Autobus na dálnici A4 prorazil svodidla a sjel do příkopu. Tři lidé zemřeli okamžitě při havárii, dva při vyprošťování z vraku a jeden po převozu do nemocnice.

Později mluvčí úřadu Podkarpatského vojvodství, kde se tragédie odehrála, Michal Mielniczuk ale podle agentury PAP sdělil, že při kontrole v nemocnicích se zjistilo, že obětí na životech je pět.

Počet zraněných postupně stoupl z původně oznámených třiceti na 41. U některých cestujících, kteří na první pohled vypadali, že neštěstí přečkali bez úhony, se totiž známky poranění projevily později. Hospitalizováno je podle aktualizovaných údajů 29 zraněných, z nichž 14 je ve vážném stavu. Postižené ošetřují nemocnice v Přemyšlu a dalších městech Podkarpatského vojvodství.

Mluvčí hasičů Marcin Betleja uvedl, že autobus mířil na Ukrajinu a všichni cestující byli Ukrajinci. Nehoda se stala u města Jaroslaw nedaleko ukrajinské hranice.

Mluvčí záchranné služby v Přemyšlu Marek Janowski sdělil, že většina cestujících nebyla připoutaná bezpečnostním pásem a spala. Právě proto tolik lidí utrpělo zranění. Jde hlavně o mnohočetná poranění hlavy, páteře, břišní dutiny a končetin.

Zástupce velitele vojvodské police v Řešově Zbigniew Sova podle televize TVN24 řekl, že je ještě brzy hovořit o příčinách nehody. Nicméně ukrajinské ministerstvo zahraničí podle agentury Unian s odvoláním na informaci poskytnuté polskými úřady sdělilo, že předběžná verze, s níž polská policie pracuje, je nezvládnutí řízení jedním z řidičů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video