Operace siamských dvojčat z Polska

Operace siamských dvojčat z Polska - Lékařský tým během unikátní operace siamských dvojčat z Polska. (3. ledna 2005) | foto: Sultan Al-Fahed, Reuters

Polská siamská dvojčata se vrátila domů

  • 6
Polská siamská dvojčata, která od sebe v lednu oddělili lékaři v saúdskoarabském Rijádu, se vrátila do vlasti. Na varšavském letišti na ně čekaly zástupy novinářů, v jejich obci Janikowě i nový byt. Sedmnáctiměsíční Darie a Olze Kolaczovým se daří dobře.

Sestry ale ještě čeká rehabilitace.

"Krátce po operaci nastalo období, kdy si asi navzájem chyběly. Ručkou totiž hledaly svou druhou polovinu. Později si na to ale zvykly," řekla po příletu na varšavské letiště novinářům Wieslawa Dabrowská, matka sedmnáctiměsíčních holčiček.

Sestry se vrátily do Polska po třech měsících, které strávily v rijádské královské nemocnici Národní gardy. "Jsem tak šťastný. To je zřejmě nejkrásnější chvíle v mém životě," řekl jejich otec Janusz Kolacz, který přišel dcery přivítat na letiště. S ním na přílet čekaly zástupy novinářů, televizních štábů a fotografů.

Osud siamských dvojčat polská média a také veřejnost bedlivě sledovala. Za dvojčaty se byl přímo v rijádské nemocnici podívat i bývalý polský prezident Lech Walesa. Saúdskoarabský korunní princ Abdalláh, který náročnou operaci a přibližně tříměsíční rehabilitaci zaplatil, se stal čestným občanem polského Janikowa.

Sestry Daria a Olga Kolaczovy se narodily 8. října 2003 v lodžské nemocnici. Dvojčata měla spojenou dolní část páteře, část trávícího traktu a pohlavní orgány. V Rijádu byla operována 3. ledna. Neobyčejně komplikovanou operaci, která trvala 18 hodin, provedl zhruba padesátičlenný tým lékařů a dalších zdravotníků. - více zde 

"Když nám loni v listopadu lékaři královské nemocnice Národní gardy nabídli, že zdarma provedou operaci, tak jsme tomu zpočátku vůbec nemohli uvěřit. Ve chvíli, kdy nám vše potvrdila i polská ambasáda v Saúdské Arábii, jsme byli v sedmém nebi," vzpomíná matka dívek.

Po měsíci příprav společně s dvojčaty a polskou lékařkou odletěla do Rijádu. Operaci přenášela saúdskoarabská televize a sledovat ji bylo možné i prostřednictvím internetu.

Ještě v úterý se Daria a Olga vrátí domů do Janikowa. Přijedou do nového bytu o 90 metrech čtverečních, který pro ně připravila tamní radnice.

"Jsme velmi netrpěliví. Je to velký svátek pro celé naše městečko," prozradil Andrzej Brzeziäski, starosta Janikowa. Podle lékařů budou dvojčata ještě pokračovat v rehabilitaci. Musejí jim zesílit nohy a budou se muset naučit chodit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video