Julie Anne Genterová do porodnice vyrazila na kole (28. listopadu 2021).

Julie Anne Genterová do porodnice vyrazila na kole (28. listopadu 2021). | foto: Reuters

Politička chtěla do porodnice a neměla odvoz. Tak tam dojela na kole

  • 21
Novozélandská poslankyně Julie Anne Genterová v neděli brzy ráno zamířila do porodnice. Dorazila tam však trochu netradičně - na kole. Cesta jí trvala zhruba deset minut, jednu hodinu po příjezdu porodila. O svém zážitku se podělila na svém profilu na Facebooku.

 „Velká novinka! Dnes ve 3:04 ráno jsme přivítali nejnovějšího člena naší rodiny. Opravdu jsem neplánovala během kontrakcí šlapat na kole, ale nakonec se to stalo,“ zveřejnila politička Zelených na své facebookové stránce o několik hodin později. Svým příznivcům nasdílela i několik fotografií.

„Mé kontrakce nebyly tak zlé, když jsme ve dvě hodiny ráno odjížděli - i když byly dvě až tři minuty dlouhé a jejich intenzita se stupňovala,“ napsala.

Genterová tento netradiční způsob dopravy do nemocnice zvolila už v roce 2018, kdy porodila svého prvorozeného syna, píše CNN. Volba dopravy však nebyla náhodná, u své profilové fotografie na Facebooku má napsané, že „své kolo miluje“. 

Ostrovní stát s pěti miliony obyvatel má pověst lidových politiků. Genterová, mluvčí své strany a propagátorka cyklistiky, není na Novém Zélandu totiž jedinou političkou, která se na péči o děti dívá velmi prakticky.

Premiérka Jacinda Ardernová si například během své doby v úřadu vzala mateřskou dovolenou a na zasedání OSN vzala i své tříměsíční dítě, jelikož zrovna kojila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video