Policie hlídkuje před jednou ze stanic londýnského metra - Policisté neprodyšne uzavřeli okolí evakuovaných stanic londýnského metra. (21. července 2005) | foto: Profimedia.cz

Policie: Zastřelený muž v Londýně nebyl terorista

  • 729
Britská policie přiznala, že muž, kterého v pátek zastřelila v metru, se nijak nepodílel na teroristických útocích. "Nyní jsme přesvědčeni, že neměl nic společného s incidenty ve čtvrtek 21. července," uvedla policie s tím, že činu lituje. Podle tv Sky News byl zřejmě brazilské národnosti.

Policisté zastřelili podezřelého muže asijského vzhledu ve stanici Stockwell Station, když chtěl nastoupit do soupravy metra. 

Spekulovalo se o tom, že je jedním ze čtyř útočníků, kteří ve čtvrtek v Londýně spáchali nepovedené teroristické útoky.

Podle svědků policisté vypálili pět ran. "Viděl jsem běžet Asiata k soupravě metra, pronásledovali ho tři policisté v civilu," vylíčil BBC očitý svědek Mark Whitby. "Povalili ho na zem a vypálili pět výstřelů," dodal.

Podezřelý muž zemřel ihned na místě střelby. Působil prý strnule a měl nezvykle velký kabát. Jiní svědci říkají, že muž měl na zádech batoh.

Policie v pátek odpoledne potvrdila, že střelba přímo souvisela s probíhajícími protiteroristickými opatřeními.

Britská metropole se v uplynulých dnech stala terčem dvou vln teroristických útoků. Čtvrteční výbuchy se obešly bez obětí na životech zřejmě jen díky tomu, že selhaly podomácku vyrobené bomby. - více zde

Před dvěma týdny zabily čtyři exploze v metru a autobuse šestapadesát lidí.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video