Policie v řadě evropských zemí, USA, Austrálii a Novém Zélandu provedla masivní...

Policie v řadě evropských zemí, USA, Austrálii a Novém Zélandu provedla masivní zásah proti organizovanému zločinu. (8. června 2021) | foto: Reuters

Policie zatkla po světě stovky zločinců. Nastražila komunikační aplikaci

  • 102
Policie v řadě evropských zemí, USA, Austrálii a na Novém Zélandu si připsala hromadný zásah proti organizovanému zločinu. Zatkla přitom přes 800 lidí. Vyšetřovatelům se podle BBC podařilo mezi podezřelé rozšířit vlastní komunikační aplikaci a díky tomu nahlížet do tajných zpráv, v nichž si podezřelí psali o chystaných zločinech.

„Operace Trojan Shield (Trojský štít) je jednou z největších a nejsofistikovanějších, kterou kdy provedly bezpečnostní složky v boji proti organizovanému zločinu,“ uvedla v prohlášení evropská policejní agentura Europol.

Portál BBC píše o propracovaném plánu, kdy se mezi zločince z mnoha koutů světa rozšiřovala zařízení s nainstalovanou aplikací z dílny FBI zvanou An0m. Policisté tak mohli 18 měsíců v reálném čase číst obrovské množství zpráv, které si psali členové kriminálních sítí po celém světě. Celkem měli k dispozici 27 milionů zpráv.

Aplikace se instalovala na už dříve zabavené mobilní telefony, které měly zablokované veškeré jiné funkce a dokázaly komunikovat jen mezi sebou. Tato zařízení pak zejména prostřednictvím informátorů policie dostávala zpět do podsvětí.

Zločinci mezi sebou mobily sami šířili, protože se domnívali, že fungují nezávisle na obvyklých komunikačních kanálech a jsou proto mimo dohled policie. Policie takových zařízení evidovala na 12 tisíc.

„Informace vedly v uplynulém týdnu ke stovkám policejních operací po celém světě: od Nového Zélandu přes Austrálii a Evropu po Spojené státy a to s impozantními výsledky,“ řekl podle agentury AFP na tiskové konferenci zástupce ředitele Europolu pro operace Jean-Philippe Lecouffe.

„Více než 800 zatčených, více než 700 prohledaných míst, více než osm tun kokainu,“ vyjmenoval některé z výsledků akce. Policie zabavila třeba také 250 zbraní a obnos více než 48 milionů dolarů v různých měnách.

Policie nakupovala u hackerů. Chce prolamovat hesla chytrých telefonů

Zátahy se uskutečnily v uplynulých dnech v 16 zemích. Cílem operace bylo podle Europolu rozbít globální sítě organizovaného zločinu, pašování drog a praní peněz bez ohledu na místo působnosti. Namířeny byly proti kriminálním organizacím působícím ve více než stovce zemí, včetně motorkářských gangů, italské mafie či drogových kartelů.

V Austrálii, kde operace nesla jméno Ironside, policie v posledních dnech zatkla 224 lidí napříč celou zemí. Novozélandská policie oznámila 35 zadržených, Německo a Švédsko shodně 70, Nizozemsko 49. Zatýkalo se také ve Spojených státech, Británii, Rakousku, Estonsku či Finsku.

„V podstatě si jeden druhému nasazovali pouta tím, že přecházeli na An0m a věřili mu a otevřeně na něm komunikovali, aniž by tušili, že je celou dobu odposloucháváme,“ řekl šéf australské policie Reese Kershaw.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video