Byla to poprava, tvrdí obhájkyně rodiny zastřeleného černocha v USA

  • 224
Obhájkyně rodiny černocha, kterého minulý týden při pokusu o zatčení zastřelili v Severní Karolíně policisté, označila smrt muže jako „popravu“. Průběh incidentu ukazují záběry z kamery na uniformě jednoho z policistů. Muž má na videu ruce na volantu auta a nikoho neohrožoval, když na něj strážci zákona v Elizabeth City začali střílet.

„Stříleli a zároveň říkali: ‚Ukažte nám své ruce‘,“ popsala jedna z obhájkyň Brownovy rodiny Chantel Cherryová-Lassiterová. „Byla to poprava,“ dodala advokátka, podle níž ze záběrů vyplývá, že zastřelený nepředstavoval pro skupinu policistů na místě hrozbu. 

„Během těch 20 sekund, které jsme (na záběrech) viděli, tam nebyl okamžik, kdy by policisty jakýmkoliv způsobem ohrožoval,“ prohlásila podle agentury AP Cherryová-Lassiterová. Policisté ho podle ní střelili zezadu do hlavy, když se před nimi pokoušel ujet ze své příjezdové cesty.

Policie v Ohiu postřelila nezletilou černošku. Následkům zranění podlehla

Úřady zatím o případu zveřejnily jen málo detailů a video publikováno nebylo, podotkla agentura AP. 

Policisté zastřelili Andrewa Browna minulou středu, když se ho pokoušeli zatknout na základě obvinění v souvislosti s drogami. Podle šerifa Tommyho Wootena se Brown v minulosti pokoušel zatčení vzdorovat. 

„Tento tragický incident byl rychlý a trval méně než 30 sekund. (Záběry) z kamer (na uniformách policistů) jsou roztřesené a někdy je těžké je rozluštit. Říkají jen část příběhu,“ uvedl v pondělí Wooten. Daniel Fogg z šerifovy kanceláře podle CNN řekl, že není vhodné případ komentovat, dokud policie nemá k dispozici všechny důkazy.

Kancelář šerifa v pátek informovala o tom, že sedm policistů bylo po střelbě postaveno mimo službu a další tři rezignovali, ačkoliv jejich odchod prý nesouvisí se střelbou.

Obhájci Brownovy rodiny si stěžují na nedostatek transparentnosti a poukazují na to, že mohli vidět pouze záběry z jedné kamery, ačkoliv jich na místě bylo více. Brownova smrt vedla ve zhruba osmnáctitisícovém městě k protestům. Muž zemřel v době zvýšených vášní kolem praktik strážců zákona ve Spojených státech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video