Ján Slota

Ján Slota | foto: Samuel Kubáni, ČTK

Policie prověří poslance SNS, falšoval Slotův podpis

Slovenská vládní SNS čelí dalšímu skandálu. Policie si totiž posvítí na její zákonodárce. Důvodem je podle serveru SME to, že jeden z nich falšoval v parlamentní prezenční listině podpis šéfa strany a pravidelného absentéra Jána Sloty.

Slotu minulý týden v parlamentu několikrát podepsal jeho kolega Rafael Rafaj. Kontroverzní slovenský politik tak podle prezence seděl v poslanecké lavici, i když ve skutečnosti byl někde úplně jinde.

"Budeme se tím zabývat. Musíme zvážit i možný trestněprávní rozměr," citoval SME šéfa Úřadu boje proti korupce Tibora Gašpara. "Ve smyslu zákona jsme povinni zkoumat a zabývat se podezřeními," vysvětlil.

Nechtěl ale spekulovat, jakého trestného činu se Rafaj mohl dopustit. I tak by ho ke stíhání nejdříve museli vydat poslanci, kteří by ho zbavili imunity.

Poslanec prý svého šéfa podepsal hned několikrát. Slota má přitom už delší dobu pověst zákonodárce, který se v lavicích Národní rady příliš neohřeje. Předseda SNS má jako mimobratislavský poslanec nárok na měsíční plat 108 900 slovenských korun.

Aby mu však byl vyplacen celý, musí mít pravidelnou docházku. Pokud má například dvě neomluvené absence, může mu být mzda snížena na polovinu. V případě, že by chyběl čtyřikrát, může dokonce přijít o celý plat.

Rafaj ani Slota se k celé kauze nevyjádřili, svůj postup zatím tají i předseda parlamentu Pavol Paška. Nejprve si prý chce s oběma hříšníky promluvit.

Falšování podpisů není pro Slotu zdaleka první lapálií. V minulosti proslul protimaďarskými výroky, v nichž nabádal ke srovnání Budapešti se zemí.

Nedávno naopak vyšlo najevo, že v 70. letech emigroval do Rakouska, protože mu na Slovensku hrozilo stíhání za vykradení obchodu. Nacionalisté na informace z archivů StB reagovali návrhem na zrušení Ústavu paměti národa, který má správu a studium archivů v popisu práce. Po pár dnech ale návrh stáhli. - čtěte o Slotově "kriminální" minulosti


Video