Údajné atentátníky zachytily bezpečnostní kamery v metru.

Údajné atentátníky zachytily bezpečnostní kamery v metru.

Policie: atentátníci si cíle v Londýně předem obhlédli

  • 3
Minimálně tři ze strůjců sebevražedných atentátů ze 7. července v Londýně si svou jízdu smrti vyzkoušeli nanečisto necelé dva týdny před útoky. Vyplývá to ze záběrů bezpečnostních kamer, které má k dispozici britská policie.

Ředitel protiteroristického oddělení britské policie Peter Clarke potvrdil, že bezpečnostní kamery zachytily tyto muže, jak se 28. června pohybovali po městě.

Přítomnost podezřelých na osudných místech podle policie naznačuje, že si předem obhlédli potenciální cíle v londýnském dopravním systému a rozvrhli si časový plán celé akce.

"I jiné případy u nás a v zahraničí ukazují, že návštěva teroristů u možných terčů je součástí plánování," uvedla policie.

Vyšetřovatelům pomohl při pátrání nález vlakových jízdenek a stvrzenek, podle nichž zjistili místo a čas průzkumné cesty budoucích atentátníků. Už během ní se útočníci pohybovali po stejné trase, jakou se pak vydali 7. července.

Kolem deváté hodiny ráno zachytily trojici kamery na nádraží v Lutonu. Ve stejný den se objevili také ve stanici metra Baker Street, odkud se přesunuli do stanice metra Kings Cross. Tam dorazili podle záznamu krátce před jednou hodinou.

Dva muži měli na zádech batohy. Nic však nenasvědčuje tomu, že by v nich už tehdy byly nálože.

Čtyři britští muslimové - Shehzad Tanweer, Hasib Hussain, Mohammed Sidique Khan a Germaine Lindsay - odpálili domácky vyrobené nálože ve svých ruksacích 7. červnence ve třech stanicích metra a jednom autobuse kolem deváté hodiny ráno. Výbuchy zabily 52 lidí.

Clarke také upřesnil, že v britské metropoli zabíjely bomby na peroxidové bázi, které byly sestrojeny v důmyslné domácí továrně v Leedsu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video