Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk | foto: Profimedia.cz

Poláci odmítli americkou nabídku pomoci, kterou podmiňují stavbu základny

  • 367
Polákům se nelíbí americká nabídka na pomoc s modernizací armády. Podle premiéra Donalda Tuska je nepřijatelná, Varšava je prý ale připravena s USA dále jednat. Pomoc s modernizací ozbrojených sil si Polsko stanovilo jako podmínku pro umístění části amerického protiraketového štítu na svém území.

Američané chtějí do Polska umístit sila s deseti antiraketami. Varšava za to požaduje zvýšení bezpečnosti země, což konkrétně znamená miliardy dolarů na modernizaci armády. Američané ale platit nechtějí a Polákům nabídli hlavně pomoc v rovině konzultací.

. Riceová v úterý přiletí do ČR

přečtěte si o programu americké ministryně zahraničí

"Nedosáhli jsme uspokojivého výsledku v otázce zvýšení polské bezpečnosti," řekl premiér Donald Tusk na tiskové konferenci po prostudování návrhu, který USA předaly Varšavě tento týden. Co přesně v návrhu stojí, zveřejněno nebylo.

Tusk dodal, že jeho země "nežádá od USA žádnou nadstandardní materiální pomoc, nechce diskutovat o velkých penězích, ale žádá pomoc s obranou, která by byla nutná v případě umístění deseti antiraket."

Sila s antiraketami jsou součástí amerického plánu na vybudování protiraketového štítu, který má Západ chránit před zlotřilými státy, hlavně Íránem. Druhá část deštníku - radarová základna - má vyrůst v Česku.

S Prahou už se Američané dohodli, příští týden přijede příslušnou smlouvu podepsat šéfka jejich diplomacie Condoleezza Riceová. - čtěte Riceová přiletí v úterý ráno, aby podepsala smlouvu o radaru

Někteří analytici soudí, že Američané nakonec umístí antirakety jinam. Tento týden jejich ministr obrany Robert Gates prohlásil, že dobrou alternativou by byla Litva. -  o možnosti postavit raketovou základnu v Litvě si přečtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video