Policie evakuuje prodejny IKEA.

Policie evakuuje prodejny IKEA. | foto: iDNES.cz

Poláci chytili manažera a drogového dealera podezřelé z útoků na Ikeu

  • 28
Polská policie zadržela dvojici mužů, kterou podezřívá z nedávných výbuchů v obchodech Ikea a z vydírání tohoto švédského řetězce. Informoval o tom server gazeta.pl. Kvůli jedné náloži v září evakuovali pobočku Ikey na pražském Zličíně.

Ráno informaci televizi TVN24 potvrdil Andrzej Matejuk z policejního prezidia. Agentura PAP uvedla, že muži zákona dvojici podezřelých zadrželi v Kujavsko-Pomořanském vojvodství severozápadně od Varšavy.

Oběma mužům je 39 let. Jednoho v minulosti soud potrestal za prodej drog, druhý zřejmě byl mozkem celé operace. Ovládal několik jazyků a pracoval jako manažer, napsala Gazeta.

Zadržení se také dobře vyznají v elektronickém bankovnictví. Zakládali konta a kontrolovali, zda výkupné už přišlo.

Najezdili se

Podle policejního mluvčího Mariusze Sokolowského se pachatelé snažili utajit polskou stopu. Ani jednou si za cíl nevybrali obchod v Polsku.

"Využívali moderní zařízení, přejížděli tisíce kilometrů, různým způsobem se snažili vše zamaskovat," uvedl Sokolowski. Muži zákona u zadržených našli velké množství důkazů: laptopy, mobilní telefony, simkarty, latexové masky i paruky. V převlecích je zachytily kamery v obchodech, které terorizovali.

Se sérií explozí a nastražených výbušnin se řetězec potýkal mezi 30. květnem a druhým zářím. Útočníci nastražili improvizované nálože v obchodech Ikea v Německu, Belgii, Nizozemsku, Francii a Česku. Výbuch trhaviny v Drážďanech lehce zranil dva lidi. Na vyšetřování se podílel i Europol.

Společnost na konci září uvedla, že ji někdo vydírá a chce zaplatit šest milionů eur, tedy přibližně 147 milionů korun (předchozí článek o potvrzení vydírání čtěte zde).

Jen ohlášená bomba v Praze Ikeu kvůli evakuaci a přerušení provozu vyšla na desítky milionů korun.

Polští policisté nicméně upozornili, že nebezpečí představované vyděrači rostlo. "Nálože byly čím dál silnější, a tak existovalo vážné nebezpečí pro zdraví a život mnoha lidí, byla to hra o čas," dodal Sokolowski.

Informace, které vedly k dopadení podezřelých mužů, předal polským policistům i český Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Řekl to mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Víc to ale odmítl rozvést.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video