Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podvodník z Tinderu. Falešný boháč dál žije v luxusu, jeho oběti tíží dluhy

  19:02
Kam až může zajít seznamování na internetu, názorným způsobem ukazuje nový dokument Podvodník z Tinderu. Ten shrnuje příběh Izraelce Simona Levieva, který se vydával za obchodníka s diamanty a od důvěřivých žen získal miliony dolarů. Zatímco jeho oběti dodnes splácejí dluhy, on si na svobodě dál žije svůj sen. Svého času se skrýval i v Praze.

Interpol dopadl „Podvodníka z Tinderu“ Simona Levieva poté, co přiletěl do Řecka. Dozvěděl se o tom díky tipu jedné z podvedených žen Ayleen Charlotte. (1. července 2019) | foto: Profimedia.cz

„Poslední dny pro mě nebyly jednoduché. Děkuji vám všem za lásku a podporu. Budu dál bojovat, tak jako vždy předtím,“ píše se ve valentýnském příspěvku na Instagramu. Dostal přes 16 tisíc „lajků“ a celý účet sleduje přes 255 tisíc lidí.

Přilákal je příběh „Podvodníka z Tinderu“, který si za peníze jiných žil jako dítě ze zbohatlické rodiny. Pořád si myslíte, že citovaný status psala jedna z podvedených žen? Omyl. Za lásku a podporu děkuje sám Simon Leviev. 

Redakce iDNES.cz připravuje článek o lidech, kteří se stali obětmi podvodníků ze sociálních sítí či seznamovacích aplikací. Pokud máte podobnou zkušenost, prosíme, ozvěte se na e-mailovou adresu karolina.novotna@idnes.cz. Zaslané příběhy mohou být v případě zájmu anonymizovány.

Jméno stále používá, byť už se všeobecně ví, že nikdo takový neexistuje. A fanoušky má i přesto, že je nechvalně proslulý zloděj. Nejvíce ho proslavil letos zveřejněný dokument na Netflixu, jeho krytí mu však sebrali novináři norského portálu VG už v roce 2019.

„Docela mě šokovalo, když jsem se ráno vzbudila a zjistila, že má usvědčený kriminálník manažera. Láme mi to srdce. Je smutné, že se nějaká firma takto prodává. Její klient vyhrožoval lidem smrtí a po celém světě zpronevěřil miliony,“ napsala v úterý Cecilie Fjellhøy s odkazem na společnost Gitoni, která Levieva zastupuje.

Norka žijící v Londýně je jednou z okradených žen, které v dokumentu vystupují. Svému domnělému příteli Simonovi postupně poslala 250 tisíc dolarů (v dnešním přepočtu asi 5,4 milionu korun). Věřila, že je její milovaný v nebezpečí a bez její pomoci dopadne špatně. Peníze potřeboval teď hned a sliboval, že refundace už je na cestě.

Oběti novodobého sňatkového podvodníka Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte a Pernilla Sjöholm, které byly ochotny svěřit svůj příběh kameře, a tak vznikl ceněný dokument Podvodník z Tinderu.

To byl totiž jeho modus operandi. Pohledný třicátník z Izraele měl na rozdíl od množství falešných válečných veteránů a vdovců na internetu svou historku propracovanou. U každé nové ženy si nejprve dlouho budoval důvěru, než ji požádal o peníze. Někdy to trvalo měsíc, jindy osm měsíců.

Cecilii na první rande pozval do pětihvězdičkového hotelu a po pár hodinách i na výlet. Soukromým tryskáčem do Bulharska. Ukázal jí „své“ bohatství, podělil se o něj i s ní a vysvětlil, že patří do rodiny izraelských obchodníků s diamanty Levievů. To byla jeho hlavní krycí identita, vydával se však i za zbrojaře nebo agenta tajné izraelské služby Mosad a někteří ho poznali pod jménem Michael Biton či Mordechaj Nisim Tapiro.

Své vyvolené namluvil, že ji miluje a chce s ní založit rodinu. I Cecilie tomu uvěřila a začala hledat společný byt. Netušila, že ve stejné době Simon „chodil“ i s dalšími ženami a posílal jim naprosto stejné zprávy a video vzkazy plné slov o lásce. Protože kvůli byznysu „musel“ často cestovat, procházelo mu to. 

Chtějí mě zabít. Pomoz mi, lásko

Zásadní součástí historky pak byla legenda, že je obchod s diamanty drsný a plný nepřátel. Profesionální lhář potřeboval, aby se o něj jeho oběť začala bát. Protože když pak nastala hlavní fáze podvodu, už nebyl čas na pochyby. Cecilie tak jednou v noci od Simona dostala vyděšenou zprávu, že po něm stříleli a jeho bodyguard Peter je zraněný. Přiložil i fotografii muže se zakrvácenou hlavou. „Kdyby tu nebyl, je po mně,“ psal své lásce.

A poprvé si řekl o peníze. Musel se urychleně skrýt před svými pronásledovateli. „Nesmím použít svou kreditní kartu, jinak mě najdou,“ vysvětloval Cecilii. Ta mu peníze poslala, i když si kvůli tomu sama musela vzít půjčku v bance. Kreditní kartu, kterou pak Simon používal, nechala napsat na své jméno. Jenže limity byly vždy po pár dnech překročené. 

Na další půjčky už by třicátnice bez většího majetku nedosáhla, její bohatý přítel v ohrožení ji proto na oko zaměstnal u společnosti LLD Diamonds, která patří Levievům. Dokonce ženě poslal výplatnice se závratnými mzdami a sliboval, že jí peníze na splacení půjček pošle, že už jsou prakticky na cestě. Celkem se Cecilie upsala devíti věřitelům.

A zatímco se strachovala o Simonův život, mladík si užíval na řeckém ostrově Mykonos s další „hrdinkou“ dokumentu, Švédkou Pernillou Sjoholmovou. Luxus je pro popis Levieova životního stylu velmi slabý výraz. Bez mrknutí oka zaplatil tamnímu hotelu pět tisíc dolarů za noc, nejdražší šampaňské teklo na diskotékách proudem. Ani jedna z žen nevěděla, že účty ve skutečnosti platí Cecilie. 

Beznadějně zadlužená Norka tou dobou začala skutečně panikařit, protože peníze pořád nepřicházely. Dostala sice šek na půl milionu dolarů, tedy dvojnásobek půjčené částky, banka ho však nechtěla proplatit. Od svého vydavatele kreditní karty, firmy American Express, se nakonec dozvěděla, že Simon Leviev je jedno z jmen, která globálně operující podvodník používá, a že je na své dluhy sama.

Poté, co Cecilie Simona zablokovala, přišly výhrůžky. „Jestli půjdeš proti mně, budeš toho litovat,“ volal muž do domu jejích rodičů v Oslu. Věděl totiž přesně, kde bydlí, měl její osobní údaje a znal i její blízké. Cecilie ze strachu uvažovala o sebevraždě a na krátko skončila na psychiatrii. 

Po rozchodu se zkušený manipulátor zaměřil na Pernillu. Na rozdíl od Cecilie s ní udržoval pouze přátelský vztah, kromě toho však postupoval totožně. A protože pokladnici s nápisem Cecilie už vybral do posledního centu, vytáhl historku s napadením. Dokonce použil tytéž fotografie se zraněným Peterem. I Pernilla se vyděsila a chtěla kamarádovi pomoct. 

Poslala mu 30 tisíc dolarů (650 tisíc korun), které si spořila na byt. Pak dalších 10 tisíc (přes 215 tisíc korun) a na své náklady koupila také několik letenek, aby ohrožený Simon mohl snadno zmizet.

Podvodník z Tinderu vysvětluje fanouškům, že desítky účtů na sociálních sítích s jeho – falešným – jménem jsou falešné. „Mám jen tento účet,“ říká:

Simon je Šimon. Jeho matka se k němu nehlásí

Od mnohem větších ztrát Pernillu nakonec uchránila nejen její vlastní obezřetnost, ale i Cecilie. Ta se totiž po rozchodu ponořila do pátrání po pravém původu svého „ex“ a rozhodla se se svým příběhem jít do médií. Obrátila se na novináře z portálu VG a společně odhalili, kdo je Simon Leviev ve skutečnosti.

Mladý Izraelec pochází z ultraortodoxní židovské rodiny žijící na okraji Tel Avivu a kdysi se jmenoval Šimon Jehuda Hajut. Syn rabína Johanana Hajuta, kterého mimochodem rovněž policie podezírala z podvodu, se řádného života vzdal hned na prahu dospělosti. Nechtěl žít ve skromných poměrech a už ve své první práci začal krást a padělat šeky. Když se měl kvůli svým podvodům dostavit k soudu, padělal si i pas a uprchl z Izraele.

Ani jeho vlastní matka už se k němu nehlásí. „Nejsem s ním v kontaktu, nemám s ním nic společného. Naposledy jsem s ním mluvila, když mu bylo osmnáct. Změnil si jméno a adresu, už není Hajut, je Leviev,“ řekla reportérům. Ti nakonec šli s bohatě podloženým materiálem ven a způsobili bouři. 

K odhalení přispěla i Švédka Pernilla, která pomohla novinářům natočit Simona v Mnichově, kde si měla vyzvednout jeho hodinky, ty pak prodat a z peněz splatit dluhy. Byť se pak stala komparsem v jeho historce pro další ženu.

Norským žurnalistům se po zveřejnění reportáže ozývali stále další lidé, nejen ženy, které Leviev podvedl. Odhadem je obral zhruba o 10 milionů dolarů (přes 216 milionů korun). Informace brzy převzala i média v jiných zemích a Levievova tvář se objevovala na předních stranách novin, což podvodníkovi z Tinderu zruinovalo jeho byznys. S prosíkem se proto obrátil na poslední oběť ve své síti, Nizozemku Ayleen Charlotte. 

Ta boj Cecilie i Pernilly dotáhla do konce. Ještě předtím se však rozhodla, že podvede podvodníka a pokusí se své peníze dostat zpět. Se Simonem už plánovala děti, přítele jí ochotně hrál čtrnáct měsíců a za tu dobu si od ní půjčil dohromady 140 tisíc dolarů (přes tři miliony korun). Ayleen se od něj právě vracela do Amsterdamu, když na internetu spatřila jeho tvář a titulek „Podvodník z Tinderu“. 

Syn milionářů dojídá zbytky v Praze

Během letu z Prahy domů se tak Ayleen zhroutil svět. Při konfrontaci se Simon tradičně vymlouval na nepřátele a články prezentoval jako jejich snahu ho zničit. Ayleen už na to však neskočila. Věděla, že se odhalený lhář skrývá v české metropoli a že je plně závislý na ní. Peníze neměl a další dívky už balit nemohl. 

Přiletěla tedy zpět za ním a jako manévr, jak získat nějaké prostředky, navrhla, aby prodal své značkové oblečení. „Na adrese uprostřed ničeho“, jak Ayleen popsala podvodníkův úkryt, sbalila tři kufry věcí a odjela. Perličkou je, že ještě předtím se se Simonem vydala k jednomu pražskému plastickému chirurgovi. 

Ten měl muži předělat kompletně celý obličej – aby byl doslova k nepoznání. Lékař však operaci odmítl provést s tím, že něco takového žádají jen zločinci. Když pak Ayleen odjela a začala prodávat Simonovo oblečení na internetu a peníze si přes četná ujištění o opaku nechávala pro sebe, z „krále diamantů“ se stal „král bezdomovců“.

Zchudlý proutník namísto luxusních hotelů v ráji najednou spal v pražských hostelech a dokonce prý jedl zbytky po zákaznících prodejen rychlého občerstvení. Vyhrožoval Ayleen a pořád prosil. Nakonec už i o to, aby mu koupila los do loterie. Tak zoufalý byl. „Viděla jsem, že bez peněz ostatních lidí není nic,“ líčí žena. 

Když zjistila, že Simon s novou identitou David Sharon odletěl do Řecka, zalarmovala policii a Interpol si ho nakonec v létě 2019 vyzvedl přímo na letišti v Athénách. Zdálo by se, že tady příběh skončí a navíc zcela jistě šťastně. Opak je však pravdou. Podvodník z Tinderu od soudu v Izraeli sice za zločiny spáchané ve Svaté zemi odešel s trestem patnácti měsíců vězení, odseděl si jich však jen pět.

Narcis a psychopat

Po propuštění si Leviev v Izraeli založil poradenskou firmu pro podnikatele a žije naprosto svobodně. Za podvedení Cecilie, Pernilly ani Ayleen trest nedostal a zatímco ony dodnes splácejí své dluhy, Simon zřejmě finančními problémy netrpí. Přepych si užívá s izraelskou modelkou Kate Konlinovou a tvůrcům dokumentu na Netflixu hrozí žalobou. Na žádost o rozhovor pro iDNES.cz neodpověděl, byť podle Ayleen je na mobilu neustále.

Trest nepřišel ani pro Levievovy komplice – bodyguarda Petera a „obchodního partnera“ Avišaje, kteří ho na jeho údajných služebních cestách vždy doprovázeli. Na dotváření obrázku dokonalého života se přitom podílela i jedna ze Simonových dávných obětí. 

Před Cecilií nejmenovaná Finka sehrála spokojenou exmanželku, kterou starostlivý otec jejich společného dítěte zahrnuje péčí. Leviev ji vozil po světě, přestože i kvůli ní už kdysi skončil ve vězení. Dávno před tím, než jeho život popsali norští novináři, se totiž jeho podvody řešily ve Finsku, kde si Leviev z vyměřených tří let odseděl polovinu.

Pobyt za mřížemi ho však vůbec nezměnil a v naplňování své touhy po pohádkovém a navíc bezpracném bohatství bez skrupulí pokračoval. „Jen se tam změnil k horšímu,“ přemítá Cecilie. Ta spolu s ostatními ženami založila sbírku, kam mohou lidé posílat příspěvky na splacení dluhů. 

V popisu crowdfundingové kampaně trojice obětí píše, že by je nenapadlo chtít po někom peníze. Poté, co se však na internetu vynořila spousta falešných sbírek na jejich jméno, ze snahy ochránit ostatní před podvodem přišly i se svou vlastní. Dosud vybraly přes 125 tisíc liber (víc než 3,6 milionu korun).

Cítí Leviev výčitky za to, co důvěřivým ženám provedl? Z toho, co píše na sítích, to tak nepůsobí. A podle izraelského psychologa Ilana Rabinoviče, který k případu napsal text na stránkách The Jerusalem Post, k tomu ani není vybavený. Na podvodníkově příkladu expert vykresluje některé rysy lidí s poruchou osobnosti, jako je narcismus, histrionství nebo antisociální psychopatie.

Psycholog míní, že Levievovo chování nese znaky všech tří poruch. Náladový egomaniak toužící po lásce a přijetí se sklonem k přehánění si svou vlastní hodnotu dokazuje velikostí majetku i počtem svedených žen a absolutně postrádá soucit s ostatními lidmi. Záleží mu jen na sobě samém a společensky nastavené hranice nerespektuje. 

Citově chladný manipulátor s lehkostí přechází k vydírání ve chvíli, kdy je zahnán do kouta a o svůj způsob života by mohl přijít. Může být polepšen? Ne. Může být zastaven? Ne. „Nejsme schopní přeměnit čisté zlo na nevinnost a laskavost. Pouze dlouholeté vězení ho snad může odradit od získávání dalších obětí. Díky vině nebo svědomí se to nestane,“ píše psycholog.

„Otázkou, kterou si zřejmě musíme položit, není, jak Simon Leviev tyto ženy podvedl, ale co celý ten obdiv a zbožňování říká o nás. Pokud obdivujeme psychopatického podvodníka, jak hluboko ještě klesneme v obdivu k dalšímu hajzlovi tam venku?“

Leviev na několik měsíců přišel o účet na Instagramu. Vrátili mu ho na Valentýna:

The past few days was not easy for me . Thank you all for your love and support . I will keep fighting as I always did . ( ככל שיענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ )

14. února 2022 v 14:48, příspěvek archivován: 15. února 2022 v 15:05
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...