V Německu při bouři spadla střecha benzinky, v Paříži blesk zapálil auta

  • 6
Škody za miliony eur způsobily bouřky, které se v úterý přehnaly přes některé oblasti v Německu. Přívalové lijáky způsobily místy bleskové povodně. Prudká bouře zasáhla také Paříž, zatopeny byly i stanice metra.

V univerzitním kampusu v německém Wuppertalu bouři nepřečkala střecha jedné z budov, která se propadla. Ve městě se zřítila také střecha jedné z čerpacích stanic, u které v té době parkovalo 14 aut. Policie uvedla, že jeden z řidičů byl lehce zraněn.

Dešťová voda rychle zaplavila ulice Wuppertalu i Cách, odkud natekla i do sklepů. Podobně situace vypadala i v Bad Gandersheimu, kde vodní toky a rybníky nedokázaly přívaly deště pojmout, takže se voda vylila z břehů.

Portál Focus.de zveřejnil video, na kterém proud vody srazil motorkáře. 

Německá meteorologická služba (DWD) uvedla, že na některých místech Wuppertalu napršelo 100 litrů na čtvereční metr. „Byl to extrém a je to hodnota, která běžně naprší za celý měsíc,“ citovala ve středu agentura DPA mluvčího DWD. Wuppertalská radnice uvedla, že odstraňování škod na infrastruktuře potrvá několik dní.

V porúrském Oberhausenu zranil blesk ženu. Podle hasičů se pohybovala ve volném prostranství, blesk ji naštěstí nezasáhl přímo.

Bouřky potrápily i Hesensko s Bavorskem, kde poryvy větru vyvracely a lámaly stromy a dešťová voda zaplavila ulice.

Blesk v Paříži zapálil auta

V úterý večer zasáhla prudká bouřka také Paříž, zatopeno bylo i několik stanic metra. Kvůli vodě, která poškodila signalizaci, musel být na několik hodin přerušen provoz na lince číslo jedna. Ta představuje hlavní spojení mezi západem a východem metropole a je nejfrekventovanější trasou podzemní dráhy.

Na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt zapálil blesk na jednom místě několik aut. Postupně jich úplně nebo částečně shořelo deset, napsal deník Le Parisien.

Varování před bouřemi platí i dnes ve 41 francouzských departementech, především na jihovýchodě a severozápadě země.

Při bouřích v posledních dnech zasáhl jeden z blesků i vrchol Eiffelovy věže:

30.května 2018 v 10:08, příspěvek archivován: 30.května 2018 v 11:58

Photos captured the electrifying moment a lightning bolt shoots straight through the #EiffelTower after hitting its highest point became a sensation on social media. The Paris iconic structure was illuminated after being struck by a dramatic burst of light during stormy weather. https://t.co/uUw1NGdefy

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video