JAR chce do roku 2030 až šest nových reaktorů. Ilustrační foto.

JAR chce do roku 2030 až šest nových reaktorů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Po Íránu oznámila vlastní jaderný program JAR

  • 22
Jaderný spolek asi získá dalšího člena. Jihoafrická republika chce začít s obohacováním uranu pro energetické účely. Představitelé státu ujistili, že jsou si vědomi mezinárodních závazků. JAR je přitom jednou z mála zemí, které podporují kritizovaný jaderný program Íránu.

V příštích šesti letech ekonomika Jihoafrické republiky poroste zhruba o šest procent ročně. Bude proto potřebovat nové kapacity pro výrobu elektrické energie.

"Rozšiřování mírového využití jaderné energie na celém světě se zdá být stále více nevyhnutelné," řekla ministryně pro nerostné suroviny a energetiku Buyelwa Sonjicová. Poukázala při tom na Indii, Čínu a Rusko.

Podle ní by země do roku 2030 mohla postavit čtyři až šest nových jaderných reaktorů. V současnosti se elektrická energie vyrábí ve dvou reaktorech v elektrárně Koeberg nedaleko Kapského Města. Toto zařízení dodá do sítě šest procent z celkové výroby energie.

Jihoafrická republika podepsala Smlouvu o nešíření jaderných zbraní v roce 1991. Smlouva, která vstoupila v platnost v březnu 1970, zakazuje šíření jaderných zbraní do států, které je nevlastní. Za vlastníky jaderných zbraní jsou považovány státy, které vyrobily a vyzkoušely jadernou zbraň před 1. lednem 1967.

Prezident Frederik Willem de Klerk v březnu 1993 přiznal, že jeho země vyrobila od roku 1974 několik jaderných zbraní. V roce 1990 byly všechny rozebrány.

Jihoafrická republika podporuje právo Íránu na obohacování uranu. Ten čelí kritice mezinárodního společenství, že jeho skutečným cílem je výroba jaderné bomby. V sobotu Írán rozjel další fázi programu, začal s výrobou těžké vody. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video