Zatopená oblast New Orleans

Zatopená oblast New Orleans - Pohled na zatopené oblasti kolem New Orleans. (31. srpna 2005) | foto: Reuters

Po hurikánu chybí český občan, potvrdily úřady

  • 33
Po ničivém hurikánu Katrina, který před týdnem zpustošil velké oblasti na jihu Spojených států, se pohřešuje i jeden Čech. MF DNES získala tyto informace z amerických zdrojů. Odpoledne informaci iDNES potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE (průběžně doplňovaná)

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
■ Jak vzniká hurikán
■ Cesta hurikánu Katrina

Má se jednat o muže, který bydlel ve městě Slidell čtyřicet kilometrů od New Orleans.

"Podle našich informací se tento muž rozhodl i přes varování zůstat v oblasti, kterou zasáhl hurikán, neboť chtěl hlídat svůj dům," řekl listu americký zdroj.

"My tuto informaci zatím nemáme," odpověděli v pondělí na telefonický dotaz policisté ze Slidellu.

České ministerstvo zahraničí později iDNES potvrdilo, že se dosud nepodařilo kontaktovat jednoho Čecha trvale žijícího v oblasti postižené hurikánem.

"Bližší informace s ohledem na přání rodiny a standardní postup v takové záležitosti ministerstvo nesděluje," sdělil tiskový odbor ministerstva.

Dodal, že české velvyslanectví ve Washingtonu intenzivně spolupracuje na řešení situace s americkými úřady a velvyslanectvími zemí EU.

Polské úřady v zasažené oblasti pohřešují nejméně 22 lidí. Polské ministerstvo to oznámilo po vyhodnocení informací ze krizových linek zřízených na polských konzulátech ve Washingtonu a Chicagu.

Až deset tisíc obětí?
Starosta New Orleansu Ray Nagin řekl v pondělí v televizi NBC, že nepovažuje za nepřiměřený odhad až deset tisíc obětí.

Hlavní událostí byl návrat tisíců lidí do zatopeného New Orleansu. Mohli však do města jen na chvíli - podívat se domů a vzít si důležité věci.

Vojáci také oznámili, že se jim podařilo opravit jednu ze dvou velkých protržených hrází. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video