Ministr obrany USA Robert Gates by si přál Gruzii v NATO co nejdříve.

Ministr obrany USA Robert Gates by si přál Gruzii v NATO co nejdříve. | foto: ČTK

Plán pro členství Gruzie v NATO chceme letos, řekl ministr obrany USA

  • 32
Spojené státy se budou snažit přesvědčit ostatní členy Severoatlantické aliance, aby Gruzie a Ukrajina dostaly cestovní plán přístupu do NATO ještě letos. Ministr obrany USA Robert Gates to podle agentury Reuters řekl během schůzky ministrů obrany NATO v Budapešti.

"V naší podpoře gruzínské suverenity, nezávislosti a územní integrity neustoupíme," prohlásil Gates s tím, že někteří členové chtějí v obavách z ruské reakce členství zemí v NATO oddalovat. Ruská invaze do Gruzie podle něj nezměnila americkou politiku a nesmí změnit ani politiku NATO.

Šéf NATO: Čas pro Gruzii a Ukrajinu nenastal
Jiný názor ale má šéf Aliance Jaap de Hoop Scheffer. Před zasedáním uvedl v rozhovorech pro maďarská média, že Ukrajina ani Gruzie nejsou v současnosti připraveny na členství.

Odvolal se přitom na rozhodnutí dubnového summitu NATO v Bukurešti, který potvrdil, že Ukrajina i Gruzie v budoucnu obdrží pozvání ke vstupu. Přesné datum ale podle svých slov nezná. - přečtěte si Navzdory Bushovi NATO Ukrajinu a Gruzii členství nepřiblíží

Scheffer také uvedl, že Aliance by měla normalizovat své vztahy s Ruskem, narušené konfliktem v Gruzii. "Studená válka není naším přáním," řekl de Hoop Scheffer pro maďarská média. Vzájemná spolupráce je podle něj nutná, a to i přes srpnový ozbrojený konflikt na Kavkaze.

Generální tajemník Aliance před jednáním také členské země vybídl, ať i přes finanční krizi navýší své výdaje na armádu.

Na programu je Afghánistán a Somálsko
Účastníci budapešťské schůzky, na které Českou republiku zastupuje ministryně obrany Vlasta Parkanová a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, řeší kromě vstupu dalších zemí do NATO i další ožehavé otázky, například působení v Afghánistánu.

Američané na uvedli, že si přejí, aby Aliance mohla zasahovat proti obchodu s opiem, který částečně financuje útoky islámských radikálů z Talibanu. Jejich cílem jsou stále častěji i čeští vojáci. - přečtěte si Na základnu v Lógaru zase zaútočili ozbrojenci, Češi vyvázli bez zranění

Jednotky NATO v Afghánistánu hrály zatím v boji proti drogám jen omezenou roli - poskytovaly podporu afghánským silám, které se tímto úkolem zabývaly. Vrchní velitel sil NATO v Evropě americký generál John Craddock ale tvrdí, že je zapotřebí agresivnějšího postupu, aby byli afghánští povstalci odříznuti od svých finančních zdrojů, uvedla ČTK.

Zástupci některých zemí, například Německa, s tím ale nesouhlasí, zvlášť kvůli zvýšenému ohrožení vojáků. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek ČTK řekl, že Česko chce k boji proti drogám přistoupit aktivněji, přestože se české jednotky v provincii Lógar bezprostředně netýká.

Ministři obrany také odsouhlasili pomoc Somálsku v boji proti pirátům. Do nebezpečných pobřežních vod státu vyšlou sedm válečných lodí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video