Spiknutí připravovali dvacetiletý Daniel Cowart (na snímku) a o dva roky mladší Paul Schlesselman. - Nedatovaná fotografie získaná z webové stránky MySpace. | foto: ČTK

Plán neonacistů zavraždit Obamu byl amatérský, tvrdí BBC

  • 20
Spiknutí dvou amerických neonacistů, kteří se podle amerických vládních agentů pokoušeli zavraždit demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamu a dalších 88 černochů, bylo podle britské BBC amatérské. Oba dva spiklenci byli zatčeni minulou středu.

BBC uvádí, že ačkoliv Obama nebyl ve velkém ohrožení, americké úřady se domnívají, že dvojice extremistů skutečně zamýšlela ve státě Tennessee spáchat atentát na studenty tmavé pleti a že k tomu měla i prostředky. Z dokumentů, které má k dispozici soud, nicméně vyplývá, že jejich akce nebyla v pokročilém stádiu příprav, ani nebyla nijak promyšlená.

Obamovi zprávy o spiknutí prý starosti nepřidělaly. Novinářům řekl, že tyto "skupiny nenávisti" jsou okrajové a že nepatří do budoucnosti Ameriky. Vraždy připravovali dvacetiletý Daniel Cowart a o dva roky mladší Paul Schlesselman. Podle zvláštního agenta Jima Cavanaugha z Nashville zatím nic nenasvědčuje tomu, že jim někdo pomáhal. - čtěte Američtí agenti zabránili atentátu na Baracka Obamu

Rasisté si ozdobili auto hákovým křížem
Cowart podle slov jednoho ze sousedů z venkovského městečka Bells, kde žije, vyrůstal v pohodlném, spořádaném prostředí a neměl pověst výtržníka. Schlesselmana ale žena, která pracuje s jeho adoptivním otcem, popsala jako "problémové" dítě.

Při zatýkání agenti zabavili oběma mužům pušku, brokovnici a tři pistole. Oba jsou ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci. Jsou obviněni z nedovoleného držení zbraní, ze spiknutí s cílem ukrást střelné zbraně a z ohrožení prezidentského kandidáta.

Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama.

Vyšetřování pokračuje a je možné, že proti nim budou vznesena ještě další obvinění. Podle agentury AP mladíci v rukách policie skončili poté, co stříleli z kostelního okna a na Cowartovo auto křídou kreslili hákový kříž a psali na něj číslice 14 a 88.

Tato čísla mají pro stoupence rasistických uskupení v USA symbolický význam. Dvě osmičky znamenají "H" jako osmé písmeno abecedy a skrývá se za nimi nacistický pozdrav Heil Hitler.

Čtrnáctka označuje počet anglických slov věty známého rasisty Davida Lanea, která je přičítána jednomu vyznavači teorie nadvlády bílých a která v překladu znamená "Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti".

Vrazi v bílém smokingu a cylindru
Obama, syn černocha a bělošky, se podle jejich plánů měl stát jejich poslední obětí. "Řekli, že to měl být jejich poslední, závěrečný akt - pokusit se zabít senátora Obamu. Nemysleli, že to dokážou, ale že budou při pokusu zabiti," řekl agentuře AP Cavanaugh.

Mladíci podle něho chtěli oblečeni do bílých smokingů a s cylindry na hlavě autem co nejrychleji najet k Obamovi a střílet přitom na něho z oken. Oba prý řekli, že věděli, že při svém pokusu přijdou o život, a že si to přáli.

Cavanaugh doplnil, že úřady vzaly tuto hrozbu velmi vážně. Oba "se zdáli odhodlaní to udělat. I kdyby se o to jen pokusili, bylo by na (americkém) Jihu hodně slz."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video