Pilulka proti pleši je již v prodeji

- Pleš se pro německé muže stává minulostí. V pondělí se totiž v SRN dostala do prodeje nová zázračná pilulka Propecia, která zabraňuje vypadávání vlasů. Pilulka snižuje obsah hormonu v krvi, který mizení vlasů způsobuje. Přestože Propecia je pouze na lékařský předpis, zákazník za měsíční kůru zaplatí 110 marek.

"Medikament dává naději," hodnotí výsledky testů ředitelka kožní kliniky v hamburské univerzitní nemocnici profesorka Ingrid Mollová. Také svaz německých dermatologů potvrzuje, že "jde o první tabletu, jejíž účinnost byla při vypadávání vlasů u mužů vědecky prokázána".
Šesti mužům ze sedmi přestaly vlasy zcela vypadávat a dvě třetiny mužů se mohly dokonce těšit z přírůstku nových vlasů.
Hamburský kadeřník Ingo Klimmet, který se specializuje na transplantaci vlasů, je však skeptičtější. "Zažil jsem už mnoho podobných zázračných prostředků, které nepomohly." Muži za ním přicházejí až v nejvyšší nouzi. Především pro mladé je "nahoře bez" téměř tragédií. Když mladý muž od vrstevníků slyší, že se má "vrátit do hrobu", rozhodne se pro tupé.
Jedině v případě, že vlasové kořínky ještě nejsou zcela odumřelé, může účinná látka finasterid zabránit tvoření hormonu dihydrotestosteronu, který způsobuje zánik kořínků.
Již počínající vypadávání vlasů může být pro mnohé muže šok. Jak ukázaly výsledky průzkumu Německého zeleného kříže z podzimu loňského roku, plných 37 procent všech mužů od 18 do 34 let reaguje panikou. Nepomáhá ani argument, že bezvlasým mužům se často připisuje vyšší potence. První kroky proto směřují do supermarketu nebo lékárny, které nabízejí nesčetné prostředky pro navrácení bujné kštice. Na Internetu a v okázalých reklamách se předvádějí fotografie původně holohlavých zákazníků, kteří se nyní pyšní novým vlasovým porostem.
I když ženy mají s vypadáváním vlasů ještě větší estetické problémy než muži, Propecii v žádném případě užívat nemohou. Pro muže se pak celá terapie velmi prodraží, protože jakmile se Propecii přestane brát, vlasový porost zmizí. Naději navíc mají pouze ti, kterým něco vlasů ještě zbylo. Jakmile je ale hlava jednou holá, nepomůže ani Propecia


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video