Pilot, který strhl lanovku, půjde do vězení

- Pilota, který loni strhl letounem lanovku v Itálii a usmrtil dvě desítky lidí, v pondělí americký vojenský soud poslal na šest měsíců do vězení. Letec Richard Ashby ale paradoxně nebyl odsouzen za dvacetinásobné zabití, ale jen za to, že nechal zničit videozáznam osudného letu a bránil tak vyšetřování neštěstí.

Tribunál na severokarolínské vojenské základně v Camp Lejeune vyměřil trest prakticky na nejspodnější hranici trestní sazby. Pilotovi jinak hrozilo za maření spravedlnosti až deset let vězení. Ashby byl zároveň propuštěn z armády.

Podle názoru porotců pilot napomáhal ke zničení videozáznamu dokumentujícího osudný let tím, že předal kazetu navigátorovi Josephu Schweitzerovi, který ji spálil. Schweitzer se v jiném procesu přiznal a bránil svůj postup obavami, aby se pásek, na kterém byla zachycena i jeho tvář, nedostal po nehodě do rukou italských sdělovacích prostředků. Bylo to v době, kdy italskou veřejnost ovládal hněv nad neštěstím.

Ashby pilotoval americký vojenský letoun, který přeťal loni v únoru při cvičném letu lano kabinové lanovky v alpském středisku Cavalese. Další šok veřejnosti pak způsobil v dubnu rozsudek amerického vojenského soudu, který osvobodil pilota letounu ve smyslu obžaloby, jež ho vinila z dvacetinásobného usmrcení z nedbalosti.
Soudní verdikt tehdy vyvolal velké rozhořčení v Itálii i v rodinách obětí z různých zemí. Italský premiér Massimo D'Alema trval na tom, aby osoby, které nesou za tragédii v Cavalese odpovědnost, byly potrestány.

Předchozí verdikt soudu (24. dubna)
Americký vojenský soud v plném rozsahu obžaloby zprostil viny pilota Richarda Ashbyho, jehož letoun před rokem strhl v italských Alpách lanovku a způsobil smrt 20 lidí. Soudní síň, v níž seděla řada pozůstalých, po vynesení verdiktu opanovalo zděšení a pískot. Pobouření se již ozvalo také z italského parlamentu.

K rozsudku o nevině dospěla osmičlenná porota v Camp Lejeune ve státě Severní Karolína. Obhájce některých z pozůstalých po obětech okamžitě oznámil v americké televizní stanici CNN, že alespoň bude usilovat o finanční odškodnění. "Rodiny jsou šokovány," uvedl v první reakci advokát John Eaves, který zastupuje příbuzné osmi obětí z Německa.
Žaloba vinila 31letého kapitána, že loni 3.února letěl se svým strojem příliš rychle a nízko, když letounem přeťal lano kabinové dráhy v alpském lyžařském letovisku Cavalese. Obhajoba však argumentovala, že lanovka nebyla vyznačena na pilotově mapě a že dobře nefungoval výškoměr. Ashby se hájil, že se z něj americké letectvo snaží udělat obětního beránka.
Osmičlenná porota v Camp Lejeune shledala, že pilotovi Richardu Ashbymu nebylo možné prokázat, že loni 3.února při rutinním letu v italských Alpách z nedbalosti způsobil smrt dvou desítek osob, když jeho letoun strhl lanovku i s cestujícími.
Pilotovi hrozil trest až 206 let vězení.
Vážný incident amerického letectva v Itálii vedl před rokem k politickému rozladění mezi Římem a Washingtonem. Prezident USA Bill Clinton ujistil italskou vládu, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Kabinet v Římě však vyjadřoval pochyby, zda zodpovědní za neštěstí budou skutečně spravedlivě postiženi.
"Pobouření" nad dnešním verdiktem už vyjádřil předseda obranného výboru italského parlamentu Valdo Spini.

Podle Cohena rozhodl soud o osvobození pilota spravedlivě
Podle ministra obrany USA Williama Cohena byl postup amerického vojenského soudu, který rozhodl, že americký vojenský pilot není zodpovědný za loňskou smrt dvou desítek turistů v Itálii, spravedlivý.
"Byl to velmi složitý případ a vše, co k tomu mohu dodat, je, že výsledek byl v rámci práva správný," řekl dnes Cohen novinářům na letišti v jihoitalské Neapoli, kde jeho letadlo přistálo na cestě z Washingtonu do Bahrajnu. Jak dodal, "porota dospěla k závěru, že nešlo o žádný zločinný úmysl. Věřím, že proces byl veden podle práva".
Dal také najevo přesvědčení, že výrok vojenského soudu z Camp Lejeune v Severní Karolině, kde se proces skonal, nenaruší vztahy mezi Římem a Washingtonem, a to navzdory šoku a zděšení, jež v Itálii po osvobozujícím výroku zavládly.
Cohen z neapolského letiště rovněž kvůli této záležitosti zatelefonoval italskému ministrovi obrany Carlu Scognamigliovi. Ministr byl "velmi potěšen, že jsem mu zavolal. Pochopil situaci a poděkoval mi, že jsem mu poskytl osobní pohled na věc," řekl Cohen po telefonátu novinářům.
"Jde o záležitost, která je právě nyní velmi citlivá, udržujeme ale s italskou vládou i s obyvateli této země velmi pevné vztahy a jsem přesvědčen, že to přetrvá i nadále," dodal dále Cohen a zdůraznil, že "velmi dobře chápe emocionální reakce Itálie" na osvobozující výrok americké poroty.
Italský premiér Massimo D'Alema, kterého v úterý zastihla zpráva o výsledku procesu při oficiální návštěvě USA, prohlásil, že je výrokem poroty "zmaten". Zdůraznil, že je nutné za každých okolností "zajistit spravedlnost".


Starosta Cavalese označil výrok americké poroty za "podlý"
Starosta severoitalského vysokohorského střediska Cavalese, kde vloni připravil vojenský letoun USA o život dvě desítky osob, označil čtvrteční osvobozující rozsudek amerického pilota za "podlý".
"Porota pro naše mrtvé nic neudělala, je to, jako by je zabila po druhé," řekl dnes novinářům Mauro Gilmozzi.
"Nelze přijmout takový konec procesu, to jsem nečekal," dodal. Podle jeho názoru "americký válečný soud chránil válečnou mašinérii a urazil pozůstalé obětí". To dokazuje, že "Itálie má pouze omezenou suverenitu", prohlásil.
Současně zdůraznil, že výrok amerického soudu z Camp Lejeune žalující stranu nezastaví: budeme dál usilovat o spravedlnost pro 20 mrtvých a jejich rodiny, i kdyby to znamenalo odvolat se k mezinárodnímu tribunálu.

Příbuzní obětí pádu lanovky opouštějí jednací síň po vynesení rozsudku.

Zbytky kabiny lanovky stržené americkým letadlem

Kapitán Ashby, jehož letadlo strhlo lanovku s 20 lidmi, s matkou (uprostřed)

Zbytky lanovky stržené loni v 3.února americkým letadlem

Ohledání trosek stržené lanovky


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video