Phoenix odebírá první vzorky (7. června 2008) | foto: Reuters

Phoenix odebral na Marsu první vzorky, zřejmě led či sůl

  • 11
Sonda Phoenix, která 25. května přistála na Marsu, odebrala první vzorky půdy. Je mezi nimi i bělavá hmota, kterou vědci z NASA považují za led či sůl. Vzorek nyní prozkoumá laboratoř na palubě Phoenixu.

Vzorek, který by se podle NASA vešel "do hrnku", z povrchu rudé planety odebrala robotická ruka sondy ve čtvrtek.

"Je to pro nás skutečně důležitá událost," potvrdil jeden z vedoucích mise Peter Smith. "Jsme zvědaví, jestli led, který zřejmě je hned pod povrchem, nějak změnil vlastnosti půdy. Sůl by také byla zajímavá, zejména kdybychom přišli na její přesné složení."

Právě sůl by mohla být dalším potvrzením toho, že na povrchu Marsu kdysi tekla voda - než se odpařila či ztratila pod povrchem planety.

. INFOGRAFIKA

Podrobný popis letu a vybavení Phoenixu

Phoenix, jehož hlavní práce na Marsu začala právě odebráním prvního vzorku, si mezitím připsal jiné prvenství. Odeslal na Zemi dosud nejpodrobnější snímky z povrchu Marsu. Jeho optika umí zobrazit částice o rozměrech desetiny průměru lidského vlasu.

Phoenix letěl dlouhých devět měsíců. Riskantní přistávací manévr na planetě, na které dosud většina pozemských sond havarovala, provedl pomocí padáku a brzdných trysek. Na rozdíl od dvou pojízdných robotů, které NASA na Marsu má, se nepohybuje a využívá robotické rypadlo. To se umí dostat až půl metru pod povrch.

Vědci si od mise slibují mimo jiné odpověď na otázku, zda v ledu na povrchu Marsu mohly přežít zárodky mikroorganismů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video