Diktátor Rafael Trujillo vládl Dominikánské republice v letech 1930 až 1961.

Diktátor Rafael Trujillo vládl Dominikánské republice v letech 1930 až 1961. | foto: Profimedia.cz

Kdo neumí „er“, ten si říká o malér, rozhodl tyran a rozpoutal jatka

  • 538
O životě a smrti tisíců lidí může někdy rozhodnout jedno jediné písmeno. Přesně před tři čtvrtě stoletím nechal dominikánský diktátor Rafael Trujillo povraždit 38 tisíc Haiťanů. Jeho muži během takzvané petrželové řeži zabili každého, kdo nevyslovil správně hlásku "er".

Kdo neumí "er" je amatér a říká si o malér, zpívá se v pohádce O princezně, která ráčkovala. V případě masakru, který 3. října 1937 odstartoval na karibském ostrově Hispaniola, měla "špatná" výslovnost této hlásky pro tisíce lidí osudové následky.

"Několik měsíců jsem cestoval podél hranic, abych prozkoumal potřeby obyvatel. Dominikánci si stěžovali na krádeže dobytka či ovoce haitskými emigranty a nemohli se tak v klidu těšit z výdobytků své práce. A tak jsem jim řekl: Já to napravím," prohlásil diktátor Trujillo den předtím, než začaly krvavé čistky.

Mačet se chopili i obyčejní Dominikánci a spolu s vojáky za pět dnů povraždili téměř 40 tisíc haitských mužů, žen i dětí. Masakr vešel do dějin jako "petrželová řež" - podle snítky petržele, kterou ukazovali dominikánští vojáci lidem v pohraničí.

Trujillovi muži zabili každého, kdo slovo petržel (španělsky perejil) nedokázal správně vyslovit. Haiťané totiž mluví kreolizovanou francouzštinou a hlásku "r" uprostřed slova nevyslovují.

Dominikánský tyran

Trujillo, jemuž nikdo neřekl jinak než El Jefe, během své třicetileté hrůzovlády nad východní částí ostrova Hispaniola bez milosti potíral jakýkoli projev odporu a cíleně kolem sebe budoval bizarní kult osobnosti

Nejvyšší horu přejmenoval na Pico Trujillo a dominikánskou metropoli Santo Domingo na Ciudad Trujillo. Dominikánci si mezi sebou špitali, že tajná policie krmí těly Trujillových odpůrců žraloky.

Díky svým protikomunistickým postojům se těšil přízni Washingtonu. Teprve když Trujillo naplánoval atentát na venezuelského prezidenta Romuela Betancourta, odvolala Amerika z Dominikánské republiky svého velvyslance a zavřela ambasádu.

Trujillův život a dlouholetou diktaturu ukončily v roce 1961 výstřely spiklenců, kteří si na tyranovo auto počíhali u silnice.

Santo Domingo, Dominikánská republika

Santo Domingo, Dominikánská republika

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video