VIDEO: „Chytrá“ tramvaj vjela v Petrohradu do chodců, žena zraněním podlehla

  • 27
V petrohradské nemocnici v úterý zemřela 45letá žena, kterou o několik dní předtím srazila tramvaj vybavená umělou inteligencí. Manžel zesnulé ženy, který šel kousek napřed a stihl zareagovat, novinářům řekl, že přecházeli silnici na zelenou, když do nich tramvaj náhle vjela. Podle jeho slov neslyšeli žádné varovné houkání. Nehodu zachytil videozáznam.

Nehoda se stala v pátek 12. dubna poblíž stanice petrohradského metra Primorskaja. Žena byla pod tramvají uvězněna, kolemjdoucí ji následně vytáhli a sanitka ji odvezla do nemocnice. V úterý večer zraněním podlehla, píše portál Fontanka, podle kterého byli zraněni i další tři lidé.

Podle slov řidiče selhaly tramvaji brzdy. Po nehodě se novináři dozvěděli, že viníkem byla tramvaj Dovlatov vybavená umělou inteligencí. Na trať vyjela bez cestujících.

Vývojář systémů AI Cognitive Pilot pro RBC řekl, že systém „chytré“ tramvaje nebyl zapnutý. „Tramvaj je nová, procházela záběhovým obdobím a byla v ručním řízení. Autonomní asistenční systém řidiče nebyl spuštěn,“ uvedlo tiskové oddělení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Rusko, Tramvaj, Petrohrad

Video