Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel se sešel se Zelenským. Rozhovory o vstupu do EU chci letos, řekl

Sledujeme online   7:39aktualizováno  20:58
Prezident Petr Pavel se v Kyjevě sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Řekl mu, že bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začaly do konce letošního roku. Zelenskyj Pavla ujistil, že Ukrajina je připravena splnit všechny podmínky pro vstup a být přínosem. Pavel přijel do Kyjeva ráno společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

U členství Ukrajiny v EU a NATO není otázkou jestli, ale kdy, uvedl český prezident na Twitteru. Později novinářům řekl, že samotný vstup ovšem nebude záležitost měsíců, přístupové rozhovory trvají roky. Některé procesy ale podle Pavla může urychlit poválečná obnova Ukrajiny.

Otázka ukrajinského členství bude i jedním z témat červencového summitu aliance ve Vilniusu, ne všechny alianční země ale takový krok podporují. Slovenská prezidentka uvedla, že je zřejmé, že dokud je Ukrajina ve válečném stavu, plnohodnotné členství v alianci není možné. „Ale určitě je možná praktická pomoc a prohloubení našich politických vztahů,“ poznamenala.

Zelenského podle svého vyjádření ujistil i o tom, že Česká republika bude hlasem, který připomíná, že Ukrajina si zaslouží být plnohodnotným členem rodiny demokratických zemí se vším všudy.

Tiskovou konferenci Zelenskyj začal minutou ticha za oběti pátečních útoků Ruska na Ukrajinu, při kterých přišly o život také děti. Zelenskyj poděkoval Čechům a Slovákům za pomoc a za dodávky vojenské techniky, která zachraňuje ukrajinské životy. Dodal také, že uprchlíci z Ukrajiny musí zatím sami hledat odpověď, zda se do země vrátí hned, nebo později, řekl Zelenskyj. Počítá s návratem všech po vítězství.

„Nejdůležitějším závěrem je, že nemá existovat tabu v dodávkách zbraní na Ukrajinu. Je třeba dodat všechno, co pomůže: dělostřelectvo, raketomety, minomety,“ uvedl Zelenskyj a dodal, že se Ukrajina připravuje na protiofenzivu. Podrobnosti ale odmítl sdělit.

Český prezident Petr Pavel se svým ukrajinským protějškem Volodomyrem Zelenským na tiskové konferenci (28. dubna 2023)

Pavel ujistil Zelenského, že Česko bude nadále Ukrajině poskytovat pomoc. Po jednání také uvedl, že spolupráce bude pokračovat různými formami, nejen v dodávkách vojenského materiálu. „Ať už to bude formou darů, komerční přes naše privátní subjekty nebo spoluprací přes třetí strany,“ uvedl český prezident.

Česko má podle něj připravených šest klíčových projektů pro spolupráci, u nichž bude brzy možné provést nejen transfer technologií, ale i výroby na Ukrajinu. „Na české straně bych jmenoval Sellier & Bellot, Aero Vodochody, Czechoslovak Group, Vojenský opravárenský podnik,“ uvedl Pavel.

Projekty se podle něj týkají výroby munice a ručních zbraní, oprav tanků typu T-64 a T-72, společné výroby lehkých letounů bojové podpory, případně cvičných letounů L-259. Produktem částečného či úplného přesunu výroby na Ukrajinu by mohla být například ruční zbraň, která bude vycházet z tuzemského technologického základu.

Pavel dále uvedl, že Česko má připravené projekty v pěti klíčových oblastech pro rekonstrukci Ukrajiny, například ve zdravotnictví, energetice či bydlení. Prezidenti Česka, Ukrajiny a Slovenska v pátek v Kyjevě také podepsali deklaraci o spolupráci a partnerství, informovala kancelář české hlavy státu.

Deklarace zmiňuje podporu Evropské unie a Severoatlantické aliance pro nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic a také „důrazně odsuzuje brutální válku a agresi Ruské federace proti Ukrajině“.

Česko směřuje k tomu, aby v Dněpropetrovské oblasti otevřelo výhledově kvůli lepší spolupráci generální konzulát. Zároveň podle Pavla Zelenskyj souhlasil s návratem statutu velvyslance do Prahy. Ukrajinu v Česku nyní zastupuje chargé d’affaires Vitalij Usatyj.

Peking jako konstruktivní vyjednavač?

Pavel se také vyjádřil k roli Číny v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Má možnost mnoho věcí ovlivňovat, ale také má odpovědnost za globální stabilitu a mír. Zatím ji příliš neuplatňovala, pokud jde o konflikt na Ukrajině,“ uvedl. Řekl také, že na rozdíl od Ruska je Čína velmocí i v jiných oblastech, než ve vlastnictví jaderných zbraní.

Pokud Peking zvýrazní svou roli jako konstruktivní vyjednavač, který bude chtít konflikt ukončit, a zvýší tlak na Rusko, pak takové angažmá dává smysl, dodal český prezident. Podle Pavla je však nutné počkat, zda se tak Čína opravdu začne chovat.

Konečně si zavolali. Začněte jednat s Ruskem, vyzval čínský vůdce Zelenského

„Zatím takovou roli nevidím, návrhy jsou do značné míry obecné. Je třeba znát detaily a to, jakou roli chce Čína v prosazování těch návrhů hrát,“ řekl k čínskému dvanáctibodovému plánu na ukončení války na Ukrajině. Ten se hlásí k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“, ale obsahuje také zrušení protiruských sankcí.

Zelenskyj se na tiskové konferenci vrátil ke svému středečnímu telefonátu s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který označil za důležitý.

Borodjanka připomíná Pavlovi Afghánistán

Pavel a Čaputová během své návštěvy nejprve navštívili město Borodjanka, kde si prohlédli domy zničené ruskými útoky. Borodjanka stejně jako například město Irpiň patří mezi symboly válečných zločinů, ze kterých Ukrajina obviňuje Rusko. Podívali se také na graffiti známého umělce Banksyho, na kterém malý chlapec poráží dospělého muže.

Zničené město Pavlovi připomíná zkázu z jiných dějišť vleklých konfliktů, jako je Afghánistán nebo země bývalé Jugoslávie. „Myslel jsem, že už to nikdy neuvidím, zvlášť takhle zblízka a v Evropě. Je to smutný pohled,“ řekl český prezident novinářům v Borodjance.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel při návštěvě města Borodjanka nedaleko Kyjeva. (28. dubna 2023)

„Ukrajince to naštěstí nezlomilo a jsem moc rád, že to nezlomilo ani ostatní státy. Myslím, že Rusko ukázalo tolik inklinace k barbarství, že mě to už ani moc nepřekvapuje,“ řekl Pavel.

Na místo státníci zamířili přímo z nádraží nedaleko Kyjeva, kam dojeli po celonoční cestě z Polska.

„Se Zuzanou Čaputovou oba vnímáme hodnotu svobody a spravedlnosti. Je těžké vidět na vlastní oči, že Ukrajinci za ni platí cenu nejvyšší. Krev a životy vlastních občanů. V boji s agresorem chrání to, co je nám společné. Proto za nimi budeme stát,“ uvedl prezident Pavel na Twitteru.

„Buča by měla být memento“

Pavel poté navštívil i město Buča, ve kterém po ruské okupaci zůstaly stovky mrtvých.

„Myslím, že by to pro nás všechny mělo být memento, abychom něco takového už nedopustili,“ řekl Pavel v Buči. Dodal, že Česko nesmí Ukrajince nechat samotné. „Protože v okamžiku, kdy je začneme opouštět, kdy naše pomoc začne slábnout, tak v tom samozřejmě zůstanou sami a pak bude velice těžké, aby uspěli. A je v našem zájmu, aby uspěli, protože to, za co tady bojují, to je i základ našeho hodnotového světa,“ řekl prezident českým novinářům.

Skutečnost, že ruskou invazi nelze ignorovat, připomněla i slovenská prezidentka Čaputová. „Nemůžeme si dovolit odvracet zrak od ruské války na Ukrajině,“ uvedla.

V tamním kostele jsou vystaveny desítky fotografií, které zachycují oběti ruské invaze, včetně ikonických fotografií, díky kterým se Buča stala jedním ze symbolů válečných zvěrstev.

Kyjev zveřejnil jména podezřelých z masakru v Buči, na seznamu je deset lidí

U kostela se prezident setkal se svým přítelem, se kterým má společnou armádní minulost, a s jeho ženou. Manželský pár bydlí v Buči, odkud před ruskými invazními vojsky stihl včas uprchnout. Jeho dům ale ruští vojáci poničili.

Nová éra česko-slovenských vztahů

Na termínu cesty na Ukrajinu se Pavel dohodl krátce po své inauguraci telefonicky se Zelenským. Že se cesta uskuteční společně s Čaputovou, která již na Ukrajině byla dříve, se oba politici domluvili po zvolení Pavla.

„Společná návštěva Ukrajiny s prezidentem Pavlem potvrzuje novou éru vztahů slovenských a českých hlav států. Toto je naše první společná zahraniční cesta a jsem rád, že míří na Ukrajinu. Asi nejsou dva bližší národy na světě než Slováci a Češi... Naše poselství je jasné: Ukrajina nás spojuje nejen hranicemi a společnou minulostí, ale i společnou budoucností,“ napsala slovenská prezidentka na Facebooku.

Pavel s Čaputovou se schovali do krytu, vzdušné útoky mají 25 obětí

Prezidenta a prezidentku po příjezdu na nádraží ve městě Nemišajeve, které leží desítky kilometrů severozápadně od Kyjeva, přivítali mimo jiné bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula.

Pavel i Čaputová zvolili stejný způsob dopravy jako další evropští i světoví státníci, kteří Ukrajinu v posledních měsících navštívili. Vládními speciály se dopravili na polské letiště Rzeszów, odkud je policejní kolona dovezla na vlak do Přemyšlu. Cestu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření.

Několikačlenný tým obou prezidentů střeží ozbrojení ochránci. Termín návštěvy nesměl být předem zveřejněn a cestující ve vlaku museli mít vypnuté mobilní telefony kvůli riziku jejich zaměření.

VIP vlakem za Zelenským. Jak probíhá cesta politiků a celebrit do Kyjeva

Oba prezidenti do ukrajinské metropole dorazili krátce poté, co Rusko brzy ráno uskutečnilo rozsáhlou sérii útoků na cíle na mnoha místech Ukrajiny, včetně Kyjeva.

Letecký poplach byl vyhlášen nad celou Ukrajinou s výjimkou jejích západních oblastí. Na mnoha místech země se ozývají výbuchy. Útoky si vyžádaly na dvě desítky obětí.

Na Ukrajině byli Fiala, Lipavský i Černochová

Ukrajinu po jejím napadení Ruskem navštívilo již několik českých politiků. Premiér Petr Fiala se do Kyjeva vydal necelé tři týdny po zahájení ruské invaze, v říjnu pak zemi navštívila část české vlády. Na Ukrajině byli i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský nebo ministryně obrany Jana Černochová.

Utajovaná cesta Joea Bidena

Speciální bezpečnostní přípravy předcházely i návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena, který Ukrajinu navštívil v únoru 2023. Plánování cesty trvalo měsíce. V rámci bezpečnosti využíval prezident jiných cestovních prostředků, než k jakým se obvykle uchyluje. Místo prezidentského letounu Air Force One nasedl do letadla pro „speciální vzdušné mise“. Po příletu do Polska dále cestoval vlakem. Čtyři hodiny poté, co vlak odjel ze stanice v polském Přemyšlu, Bílý dům vydal prohlášení, ve kterém uváděl, že prezident je stále ve Washingtonu. Bílý dům přizval jen dva zástupce tisku, kterým zasílal instrukce o odletu pod krycím názvem „Pokyny k příjezdu na golfový turnaj“.

Všechny zmíněné cesty českých státníků na Ukrajinu doprovázela přísná bezpečností opatření. Mluvčí vlády Václav Smolka před samotným odjezdem české delegace odmítl z bezpečnostních důvodů prozradit, kdo přesně z českých představitelů Ukrajinu navštíví. Během plánování cesty vláda neposkytovala ani detailnější informace ohledně toho, jak přesně bude přeprava státníků do Kyjeva probíhat.

„Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině musíme respektovat bezpečnostní opatření i logistiku,“ uvedl tehdy Smolka.

Česko patří v přepočtu na obyvatele k významným podporovatelům napadené země. Černochová v únoru řekla, že loni ministerstvo obrany Ukrajině poskytlo mimo jiné 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty, čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných houfnic.

Podle Fialy česká vládní vojenská pomoc Ukrajině činila do poloviny letošního února deset miliard korun. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara poslal zbraně a vybavení za dalších 30 miliard korun český obranný průmysl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:59

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...