Tajemné ovály nad Pacifikem. Pentagon sbírá svědectví pilotů o UFO

  • 228
Pentagon potají shromažďuje svědectví vojenských pilotů o setkání s neidentifikovanými létajícími objekty. Tajný program AATIP měl skončit v roce 2012, podle The New York Times je však stále v provozu. Americký list se dostal i k videu záhadného objektu, který stíhači natočili nad Pacifikem.

Stalo se to v listopadu 2004. Stíhači David Fravor a Jim Slight byli se svými stroji F/A-18F Super Hornet nedaleko San Diega na cvičné misi, když je kontaktoval operační důstojník z křižníku USS Princeton a požádal je, aby prověřili neznámý objekt pohybující se nad Pacifikem.

Piloti se podle instrukcí z USS Princeton vydali za určeným cílem. Na svých radarech nic neviděli, a to ani ve chvíli, kdy už podle operačního důstojníka byli přímo u něj. Fravor v tu chvíli pohlédl na moře a pod sebou spatřil oválný stroj bílé barvy, který byl asi 13 metrů dlouhý a trhaně se vznášel nad hladinou.

Fravor se rozhodl objekt prozkoumat a začal k němu klesat, a to i přesto, že jeho letoun nesl jen makety zbraní. Záhadný objekt v tu chvíli odletěl. „Takové zrychlení jsem nikdy neviděl,“ vzpomínal Fravor v nedávném rozhovoru pro The New York Times.

Oba piloti se pak vrátili na letadlovou loď Nimitz, kde se všichni jejich příběhu zasmáli. „Netuším co jsem to vlastně viděl,“ svěřil se Fravor jednomu kamarádovi. „Nemělo to trysky, křídla ani rotory a hravě to předhonilo naše F-18ky. Ale chtěl bych se tím proletět,“ dodal.

Černé peníze

Třináct let starý příběh je jedním ze svědectví vojenských pilotů o neidentifikovaných létajících objektech, která shromáždili pracovníci Programu pro identifikaci pokročilých hrozeb ve vzdušném prostoru (AATIP).

Tajný program vznikl v roce 2007 a ministerstvo obrany do něj během pěti let investovalo nejméně 22 milionů dolarů (asi 480 milionů korun). Ministerstvo tvrdí, že sledování ufonů oficiálně ukončilo v roce 2012. List The New York Times však nyní zjistil, že program stále běží, pouze už není financován z vládních zdrojů.

Program AATIP vznikl na popud vlivného demokratického senátora za stát Nevada Harryho Reida, který se o mimozemšťany zajímá už léta. „Myslím si, že je to jedna z dobrých věcí, které jsem během své služby v Kongresu udělal,“ prohlásil Reid, který letos v Kongresu skončil.

K iniciativě ho inspiroval rozhovor s astronautem Johnem Glennem. Ten ho podle jeho slov přesvědčoval, aby se vláda více zajímala o UFO a shromažďovala svědectví vojenských pilotů, kteří nahlásili setkání s nezvyklými létajícími objekty. 

Projekt Modrá kniha

Vypadalo to jako „talířky, které hodíte přes vodní hladinu“. Těmito slovy před sedmdesáti lety popsal americký pilot Kenneth Arnold devět podivných letících objektů, které spatřil při pátrání po pohřešovaném letadle. Jeho hlášení dalo vzniknout kultu UFO a výrazu létající talíř.

Nejznámějším "ufonským" programem americké vlády byl Project Blue Book (Projekt Modrá kniha).Výzkum zahrnul v letech 1952-1970 celkem 12 618 případů výskytu domnělých UFO. Velitelství leteckých sil zastavilo rozsáhlou operaci s tím, že vyšetřování neprokázalo přítomnost techniky, která by převyšovala úroveň pozemských znalostí.

Přestože odborníci vysvětlili většinu případů klimatickými poruchami nebo přítomností letadel, bylo asi sedm stovek případů zařazeno do kategorie neidentifikovatelná pozorování. 

Reid spolu s dalšími dvěma senátory skutečně financování AATIP prosadil. Peníze šly z rozpočtu na utajené programy, takže se o tom v Senátu nevedla veřejná rozprava. „Byly to takzvané černé peníze,“ prohlásil Harry Reid.

Sklady v Las Vegas

Většina peněz vyčleněných pro AATIP skončila u výzkumné společnosti miliardáře a Reidova známého Roberta Bigelowa, který mimo jiné spolupracuje s NASA. V jeho skladech v Las Vegas byly umístěny předměty z kovových slitin, které údajně pocházejí z tajemných létajících strojů. Výzkumníci také zpovídali a testovali piloty a civilisty, kteří se podle svých slov s UFO setkali.

Rober Bigelow tvrdí, že Spojené státy jsou z hlediska výzkumu UFO pozadu. „Naši vědci se obávají ostrakizace, toho stigmatu se bojí i naše média. Čína a Rusko jsou daleko otevřenější a spolupracují na tom s velkými organizacemi,“ posteskl si nadšenec do mimozemských civilizací, který vydělal velké peníze na nemovistech.

V čele programu AATIP stál člen vojenské rozvědky Luis Elizondo. Když vláda před pěti lety ukončila finanční podporu programu, začal podle svých slov na výzkumu UFO spolupracovat s námořnictvem a CIA. Elizondo letos v říjnu rezignoval, údajně kvůli „zbytečnému tajnůstkaření a vnitřní opozici.“

„Proč tomuto tématu nevěnujeme více času a úsilí?“ ptal se v rezignačním dopisu ministra obrany Jamese Mattise a upozornil ho na svědectví o nezvyklých leteckých objektech disponujících „technologiemi vzdálené budoucnosti“. „Je v našem životním zájmu prozkoumat schopnosti a záměry těchto jevů. Profitovat z toho bude armáda i národ,“ dodal Elizondo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video