Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zásah nemocnice v Gaze má přes 500 obětí. Izrael a Palestinci se viní navzájem

  19:33aktualizováno  18. října 6:29
Přes 500 lidí zahynulo při výbuchu v nemocnici v Gaze. Palestinské úřady z útoku viní izraelskou armádu. Ta se však hájí, že za útokem je palestinský Islámský džihád. Odpálil rakety, které letěly kolem nemocnice a zasáhly ji. Celkový počet palestinských obětí za deset dní bojů překročil tři tisíce. Dalších až 1 200 lidí leží pod troskami rozbořených domů a čeká na záchranu. Vyprošťovací práce komplikuje bombardování i nedostatek techniky.

Původně představitelé místní civilní obrany informovali po izraelském náletu lidí na nemocnici Al-Ahlí ve městě Gaza o 300 mrtvých. Podle aktuálního prohlášení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy je přes 500 mrtvých.

Lékař Zijád Šahádá, který působí v Gaze, řekl, že nemocnice byla pokládána za bezpečné místo, kde se ukrývali civilisté, kteří uprchli ze svých domovů. „Mrtvých je teď přes 500, ale myslíme, že jich bude přes 1000. Je to masakr,“ řekl televizi Al-Džazíra.

Izraelská armáda uvedla, že podle jejích zpravodajských informací v nemocnici v Gaze nastal výbuch, který způsobila raketa hnutí Islámský džihád. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle médií prohlásil, že za výbuch mohou „barbarští teroristé“, nikoliv izraelské obranné síly.

„Je tam spousta vzdušných úderů, spousta selhání raket a spousta lživých zpráv Hamásu,“ poznamenal mluvčí izraelské armády Daniel Hagari podle listu The Times of Israel.

Zranění Palestinci v nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy (17. října 2023)

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás kvůli náletu na nemocnici vyhlásil třídenní smutek. V palestinském Ramalláhu proti němu demonstrují lidé. S protestujícími se střetla policie a podle Al-Džazíry se střílelo.

Bývalý šéf Hamásu Chálid Mišál kvůli útoku apeloval na stoupence, aby protestovali před izraelskými ambasádami. Hamás nálet na nemocnici označil za válečný zločin. „V nemocnici byly stovky nemocných a zraněných a lidí, kteří byli přinuceni opustit své domovy,“ uvedl v prohlášení.

Lídr Hamásu Ismáíl Haníja vyzval Palestince, aby se postavili izraelské okupaci na Západním břehu Jordánu a osadníkům.

Celkový počet palestinských obětí izraelského bombardování v Pásmu Gazy za deset dnů se podle tamního ministerstva zdravotnictví vyšplhal na 3 000. Mezi mrtvými je nejméně 940 dětí a 1 032 žen, uvedl mediální úřad radikálního hnutí Hamás.

Palestinci protestují

„Masakr v nemocnici Al-Ahlí nemá v naší historii obdoby. Zatímco v minulých válkách a dnech jsme byli svědky tragédií, to, co se odehrálo dnes v noci, se rovná genocidě,“ uvedl v úterý mluvčí palestinské civilní obrany Mahmúd Basal.

Do ulic na protest proti náletu podle Al-Džazíry vyšli Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu, a to mimo jiné ve městech Nábulus a Džanín. V Ramalláhu stovky lidí podle agentury AFP požadovaly odstoupení šéfa palestinské samosprávy Mamúda Abbáse a podle televize AL-Džazíra na místě propukla střelba a zavládl absolutní chaos.

Agentura Reuters píše, že palestinské bezpečnostní složky proti demonstrantům použily slzný plyn a zábleskové granáty. Abbás podle palestinského zdroje agentury AP zrušil chystané středeční setkání s Bidenem v Jordánsku a vrací se do Ramalláhu, kde sídlí palestinská vláda.

„Je to genocida. Vyzýváme mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo tento masakr. Mlčení už nelze akceptovat,“ uvedla v prohlášení Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Ta zároveň svolala mimořádné jednání. Řada palestinských frakcí mezitím vyzvala k protestní generální stávce.

Al-Džazíra píše, že útok na nemocnici zvyšuje tlak na amerického prezidenta Bidena před jeho středeční návštěvou Izraele. Podle televize Bílý dům v posledních dnech začal více zdůrazňovat potřebu řešit humanitární situaci v Pásmu Gazy.

V Gaze není pitná voda ani jídlo, hrozí šíření nemocí. Biden navštíví Izrael

Egypt útok důrazně odsoudil. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že civilisty je potřeba chránit všude po celém světě.

Po předchozích náletech stále čeká pod troskami budov na záchranu a vyproštění až 1 200 lidí, uvedly palestinské zdravotnické úřady. Počet lidí zavalených pod obytnými domy odhadují podle tísňových volání, které obdržely.

„Tolikrát zdravotníci říkají, že slyší křik obětí, ale nemohou s tím nic dělat,“ řekl Muhammad abú Selmia, generální ředitel nemocnice Šifa, největšího zdravotnického zařízení v Gaze.

Izrael odřízl nemocnice od vody i elektřiny

Desítky obětí pohřbených pod zničenými budovami vrhají světlo na problémy záchranných týmů v Gaze, které se snaží zachraňovat životy, zatímco jsou odříznuty od internetu a mobilních sítí, dochází jim palivo a jsou vystaveny neustálým leteckým útokům.

Izrael po útoku Hamásu uvalil na Gazu blokádu, kterou přerušil přístup přelidněného pásma k vodě, elektřině a palivu. Zdravotnické úřady varovaly, že bez humanitární pomoci se nemocnice a pohotovostní služby brzy zhroutí. Nemocnice fungující na záložní generátory tvrdí, že mají dostatek paliva maximálně na další den nebo dva.

„Zkáza je tak intenzivní, že pod troskami jsou v tuto chvíli stovky mrtvých,“ řekl mluvčí palestinské civilní obrany, která zajišťuje pohotovostní služby, Mahmúd Basal. „Kde jsou arabské země? Kde je zbytek světa? Prosíme vás, zachraňte nás před tímto šílenstvím,“ žádal.

Vidím ty nejhorší věci, říká lékař

V pondělí ráno zasáhla izraelská vojenská letadla sídlo civilní obrany ve městě Gaza a zabila sedm zdravotníků, kteří se připravovali na záchrannou misi, uvedlo ministerstvo vnitra. Na hojně sdílených videozáznamech z následků útoku se vyčerpaní zdravotníci krčí na zadních sedadlech zakrvácené sanitky s hlavou v dlaních.

„Zaměřili se na středisko pro sanitky,“ křičel jeden z nich. „Nejsou tu žádné zbraně. Nejsou tu žádní bojovníci. Není tu nic, nic než civilisté,“ dodal.

Izrael ve válce

Izraelská armáda se k náletu bezprostředně nevyjádřila, ale v minulosti tvrdila, že bojovníci Hamásu využívají nemocnice a záchranné služby jako ochranné krytí. Izraelci tvrdí, že se zaměřují pouze na místa s infrastrukturu využívanou Hamásem a dalšími militantními skupinami.

Od začátku války bylo při práci zabito dalších 16 zdravotníků, uvedl tiskový úřad vlády v Gaze.

„Jsem neustále vyděšený, samozřejmě že jsem. Jsem člověk,“ popsal palestinský lékař Abu Aish z nemocnice Al Awda v severní Gaze, kde lékaři odmítli izraelský vojenský příkaz k evakuaci z počátku tohoto týdne. „Vidím ty nejhorší věci, jaké si dokážete představit,“ řekl.

Stejně jako většina zdravotníků strávil Abú Aiš poslední dny v nemocničním sanitním boxu, kde se na pár hodin vyspal a pak se vrátil ke své vyčerpávající práci. Říká, že mohutné výbuchy, které se rozléhaly uprchlickým táborem Džabalíja na severu země, kde žije, byly velmi zlé.

Jak může vypadat pozemní ofenziva v Gaze? Bitva z roku 2014 nabízí odpověď

Kvůli bombardování nefungují dvě ze tří hlavní mobilních linek v Gaze, kvůli čemuž Aiš se svou rodinou nemluvil už pět dní. „Chybí mi tak moc, až to bolí,“ řekl o svých sedmi dětech a deseti vnoučatech. „Ale tohle je moje poslání. Respektuji to,“ popsal Aiš svou práci pro zpravodajskou agenturu AP.

Zraněné vyprošťují ze sutin holýma rukama

Záchranáři vzhledem k náročným podmínkám nemohou zachránit všechny. Sedmatřicetiletý obyvatel Gazy Ali Ahad popsal, jak se svými přáteli zachraňoval zraněné z trosek jednoho ze zničených domů v sousedství.

„Máte lidi jako my, kteří používají ruce, a my máme s takovými věcmi nulové zkušenosti,“ řekl. „Není tu žádná infrastruktura. Není tu žádná kapacita.“

On a jeho přátelé vyběhli ven v pantoflích, prosívali trosky a snažili pomocí dek se z nich dostat muže a ženy pokryté krví. Když uviděli sanitku řítící se ulicí k nemocnici Šifa, pronásledovali ji a bušili na její okna, aby zastavila a oni mohli své sousedy vmáčknout dovnitř.

Záchranáři říkají, že se snaží zachránit co nejvíce životů. V každém okamžiku se ale vzhledem k neustálému bombardování může stát, že budou muset zachraňovat sami sebe.

Status Gazy vyřešíme po válce globálně, na stole je vše, říká izraelská armáda

Mezi šestnácti zdravotníky, kteří za poslední týden zahynuli, byli i čtyři pracovníci palestinského Červeného půlměsíce. Letecké údery minulou středu narazily do jejich sanitek na dvou různých místech. Tři z těch, kteří toho dne zahynuli, čekali na evakuaci civilistů v Džabalíji.

„Z té ztráty jsem měl trauma,“ řekl jejich kolega Salem Abu Al-Khair. Bombardování pokračovalo i během rozhovoru pro agenturu AP.

Dobré zprávy jsou pro zdravotníky v Gaze vzácné. Ve čtvrtek, poté co nálety zasáhly Džabalíju, našel Abú Aiš pod sutinami matku objímající malé dítě. Matka byla spolu s ostatními členy rodiny ve zřícené budově zabita. Chlapec, kterému byly necelé tři roky, přežil.

Abu Aiš ho vytáhl ze sutin a odnesl do sanitky. Byl celý od hlíny, ale zcela zdravý. „Tyto okamžiky mi dávají vůli pokračovat,“ řekl. „To je moje práce. Nikdy nechci nechat zemřít jediné takové dítě.“

Izrael od 7. října zaútočil na přibližně 5 000 cílů spojených s radikálním palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy a zároveň zrušil „velké množství“ dalších úderů ve snaze zabránit palestinským civilním obětem.

V důsledku brutálního útoku Hamásu, po němž zahynulo přes 1 400 lidí, většinou civilistů, je Izrael odhodlán palestinskou islamistické hnutí v Pásmu Gazy zlikvidovat. Mluvčí izraelské armády Richard Hecht v úterý uvedl, že Izrael se připravuje na další fáze války s Hamásem, nemusí to ale být pozemní ofenziva.

Izrael začal už krátce po nečekaném útoku Hamásu přesouvat těžkou techniku a vojáky k hranicím s Pásmem Gazy, které Hamás od roku 2007 ovládá a odkud útok na Izrael vedl. Vláda také krátce po útoku povolala do služby na 300 000 záložníků, což je největší odvod v historii země.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...