ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dělníci našli v pařížském sídle za miliardu mrtvolu, ležela tam třicet let

  • 69
Dělníci při práci na rekonstrukci luxusního sídla v jedné z nejdražších čtvrtí v Paříži objevili ve sklepě mrtvolu, která tam ležela více než třicet let. Kriminalisté případ vyšetřují jako vraždu, protože oběť měla zpřerážené kosti a další poranění. Budova se v lednu prodala za v přepočtu 914 milionů korun.

Budova se nachází na pařížské ulici Oudinot jen několik minut chůze od rezidence francouzského premiéra. Opuštěná je už více než třicet let. Podle listu The Guardian je dům, ve kterém žil v minulosti dramatik François Coppée, v žalostném stavu. Kdysi elegantní zahrada je neupravená a zarostlá.

Stavbu, kterou realitní makléři prezentovali jako „poslední významnou nemovitost v nejvyhledávanější části hlavního města“, nabídli její majitelé k prodeji v lednu. V patnáctiminutové aukci ji za 35 milionů eur (914 milionů korun) získal podnikatel Jean-Bernard Lafonta.

Za dům zaplatil šestkrát víc, než činila vyvolávací cena. Lafonta je někdejším ředitelem francouzské investiční společnosti Wendel a nyní vlastníkem průmyslové společnosti. Krátce po koupi začal s nákladnou renovací.

Když ale dělníci začali pracovat ve sklepích, objevili tělo. „Všichni jsme byli zdrceni. To tělo tam leželo hrozně dlouho a nikdo z nás o tom neměl ani ponětí,“ uvedla Sabine Lebretonová, předsedkyně místního sdružení zaměřeného na zachování sídla.

Podle listu Le Monde dělníci na mrtvolu narazili koncem února, když odstraňovali v jednom ze sklepů hromadu prken a suti. Informace o nalezení těla se však dostala do médií až nyní.

Vzhledem k tomu, že forenzní specialisté na těle objevili množství řezů nožem a řadu zlomených kostí, začali kriminalisté záležitost vyšetřovat jako vraždu.

Policisté oběť identifikovali prostřednictvím dokladů, které měla u sebe. Jde o Jean-Pierre Renauda. Podle odborníků je po smrti už třicet let. „Byl to někdo bez trvalého bydliště a s problémem s alkoholem,“ uvedla policie.

„Pravděpodobně se s někým popral. Ale není jasné, jestli zemřel v sídle, nebo jestli tam někdo jeho tělo přitáhl až po smrti. Nejspíš už se nedozvíme, kdo to udělal. Je docela možné, že i vrah už je po smrti,“ dodala.

Policie o Renaudově smrti zpravila jeho děti. Lafonta záležitost odmítl komentovat. Dělníci se k pracím mají podle The Guardianu vrátit na podzim.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Paříž, Smrt, residence

Video