(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Pařížské lyceum chce od září sledovat své studenty pomocí přívěsku

  • 45
Pařížské lyceum chce začít kontrolovat studenty přes sledovací přívěsek. Museli by ho nosit během výuky a také školních akcí. Ne všem se však sporný nápad líbí. Přes 3500 lidí podepsalo petici, která s takovým opatřením nesouhlasí.

Někteří studenti na twitteru vyjádřili pochyby, zda je podobné sledování vůbec legální. Kontroverzní je podle médií mimo jiné fakt, že se škola rozhodla novinku zavést bez debaty s rodiči. Dětem má navíc hrozit pokuta deset eur (260 korun), pokud zařízení ztratí, nebo ho zapomenou.

Lyceum Rocroy Saint-Vincent de Paul, což je soukromá církevní střední škola, svůj záměr obhajuje a tvrdí, že získá přesnou kontrolu účasti studentů na hodinách. Projekt má posloužit i při zjišťování prezence na sportovních akcích, při registraci v knihovně či v případě mimořádných událostí.

Zařízení v podobě klíčenky se bude připojovat k aplikaci francouzské vývojářské společnosti NewSchool bezdrátově pomocí technologie bluetooth.

Jedna ze studentek, Louise, vyjádřila nesouhlas na svém twitteru a dodala, že si není ani jistá, zda je jednání školy legální. 

Podle BBC navíc nebude možné s tímto přístrojem zkontrolovat prezenci všech žáků tak rychle, jak je tomu u běžné kontroly učitelem. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: lyceum, Petice, knihovna

Video