Papež upadl a zranil se na hlavě

- Papež Jan Pavel II. na návštěvě Polska uklouzl a zranil se na hlavě. Úraz si přivodil na vatikánském velvyslanectví ve Varšavě. Mluvčí Vatikánu Joaquín Navarro-Valls oznámil, že lékaři Svatému otci ránu sešili třemi stehy.
I přes drobné zranění papež dopoledne sloužil mši ve městě Sandomierz na jihovýchodě Polska.

Vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls upřesnil, že papež ráno ještě před odjezdem z Varšavy náhle klopýtl a upadl. Mluvčí však ujistil, že se nejedná o žádné vážnější zranění a program již sedmé papežovy návštěvy v rodném Polsku bude pokračovat beze změn.

Po okamžitém ošetření ranky na pravém spánku má nyní Jan Pavel II. na hlavě tři stehy, upřesnil Navarro-Valls. Nehoda, jež podle něj nebyla nebezpečná, nezapříčinila ani žádné další zdravotní potíže, například neurologického rázu. Také papežův krevní tlak a srdeční činnost jsou podle lékařů v pořádku, dodal.

Zranění papeže
Jana Pavla II.

listopad 1993 Zakopnutí a následný pád během audience skončily vykloubeným ramenem, jež si vyžádalo ambulantní ošetření.
duben 1994 Papež uklouzl v koupelně a přivodil si tak zlomeninu krčku pravé stehenní kosti. V nemocnici pak po operaci strávil čtyři týdny.

Na dnešním mši pod širým nebem se v Sandomierzi shromáždilo kolem čtyři sta tisíc věřících z Polska, sousední Ukrajiny a Běloruska. Kromě šestnácti tisíc vojáků polské armády byl rovněž přítomen polský ministr obrany Janusz Onyszkiewicz.

Papež odsloužil celou bohoslužbu navzdory rannímu zranění a parnému počasí bez problémů a nejevil ani výraznější známky vyčerpání. V kázání vyzýval především k "čistotě srdce, zvyklostí a rodin".

Odpoledne Jan Pavel II. v nedalekém městě Zamość povede liturgii slova. Ještě před jeho příletem tam bude sloužit bohoslužbu český primas kardinál Miroslav Vlk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video