Papež se uzdravuje, cvičí dech a hlas

  • 23
Papež se dál úspěšně zotavuje po operaci z minulého čtvrtku, oznámil Vatikán. Cítí se dobře a denně provádí dechová a hlasová cvičení. Stále ještě není jasné, kdy Jan Pavel II. opustí nemocnici. Jeho velikonoční program se zatím neruší.

INFOGRAFIKA
Život Jana Pavla II.

"Zdravotní stav Jana Pavla II. se neustále zlepšuje. Pravidelně jí a několik hodin denně stráví v křesle. Denně provádí dechová a hlasová cvičení," oznámil novinářům vatikánský mluvčí Joacquín Navarro-Valls.

Kdy papež bude moci římskou kliniku Gemelli opustit, stále není známo. "Papež už se nemůže dočkat, až se vrátí do Vatikánu. Kdy to bude, o tom rozhodnou lékaři," sdělil Navarro-Valls.

O tom, zda bude Jan Pavel II. sloužit pravidelné nedělní Andělské požehnání na Svatopetrském náměstí, se podle mluvčího rozhodne až v sobotu.

Papežův velikonoční program zatím zůstává beze změn. Hlava katolické církve prý doufá, že se obřadů bude moci zúčastnit. "Všechno upřesníme, až se Jan Pavel II. vrátí do Vatikánu," dodal mluvčí.

V posledních dnech podle něj papež denně přijímá denně některé ze svých spolupracovníků a řeší s nimi záležitosti Svatého stolce.

Další oficiální informace o zdravotním stavu Jana Pavla II. zveřejní Vatikán v pondělí po poledni.

Jan Pavel II., který dlouhodobě trpí Parkinsonovou chorobou a artritidou, byl urychleně hospitalizován 24. února s dýchacími potížemi a nato podstoupil tracheotomii, čili otevření dýchacího otvoru krkem přímo do průdušnice. - více zde

Plakát zobrazující Jana Pavla II. visí na chodbě římské kliniky Gemelli, kde se papež léčí. (3. března 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video