Papež mluví k věřícím - Papež Benedikt XVI. mluví k tisícům věřících, kteří se shromáždili na náměstí Svatého Petra. (25. prosince 2005) | foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež požehnal Městu a světu, češtinu vynechal

  • 1418
Papež Benedikt XVI. poprvé přednesl vánoční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu). V závěru pozdravil věřící v desítkách jazyků, čeština ani slovenština nezazněly. Už dříve při půlnoční mši se papež pomodlil za mír ve Svaté zemi zmítané palestinsko-izraelským násilím.

Papež na závěr poselství zdravil věřící v jejich rodných jazycích. Celkem zaznělo třiatřicet zdravic. Čeština ale z papežových úst nezazněla.

V poselství Benedikt XVI. zdůraznil duchovní význam vánočních svátků v dnešní moderní době. Vyzval také k pomoci Africe a vyjádřil naději na mír po celém světě. Papež apeloval na lidstvo, aby se spojilo v boji proti terorismu, chudobě a ničení životního prostředí.

Benedikt XVI. pronášel vánoční poselství Urbi et Orbi poprvé. V dubnu nahradil v čele katolické církve zesnulého papeže Jana Pavla II. 

Papež se pomodlil za mír ve Svaté zemi
Benedikt XVI. poprvé jako hlava katolické církve, ke které se po celém světě hlásí 1,1 miliardy věřících, v neděli poprvé sloužil i tradiční půlnoční mši.

Osmasedmdesátiletý papež několik hodin před začátkem mše zapálil svíčku v okně své rezidence, ze které má výhled na náměstí Svatého Petra. Mše pak byla přenášena prostřednictvím televize do 46 zemí světa.

Papež se ve svém kázání zvlášť pomodlil za mír ve Svaté zemi, která je stále zmítána násilím mezi Palestinci a Izraelci. Benedikt XVI. také vyzval Boha, aby všude ve světě prosazoval mír.

Za mír na Blízkém východě se lidé modlili i přímo v Betlémě, rodišti Ježíše Krista. Tam po několika letech zaznamenali opět větší příliv turistů. - více zde 

Papež také nepřímo kritizoval potraty, když vyzval k ochraně všech dětí, i těch ještě nenarozených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video