Nový papež Benedikt XVI.

Nový papež Benedikt XVI. - Benedikt XVI. oděný do bílého a zlatého hábitu sloužil svou první mši v latině. (20. dubna 2005) | foto: Reuters

Papež má nový e-mail

  • 13
Tomu, kdo se chce na něco zeptat nového papeže Benedikta XVI., stačí napsat e-mail. Papežova adresa má několik jazykových mutací. Internetovou adresu www.BenedictXVI.com naopak vlastní Američan z Floridy. Nechce prý vydírat Vatikán ani prodat doménu například pornu.

Papežova e-mailová adresa například v angličtině zní benedictxvi@vatican.va, v němčině benediktxvi@vatican.va nebo ve francouzštině benoitxvi@vatican.va.

Papež měl už jako kardinál Ratzinger svůj velký internetový fanklub. Ten se patrně postatně rozroste poté, co se kardinál stal hlavou katolické církve.

Svůj papežský e-mail měl už Benediktův předchůdce Jan Pavel II. Jeho schránka byla pravidelně přehlcena e-maily od věřících z celého světa.

Papežskou doménu má Američan
Internetovou doménu www.BenedictXVI.com má zaregistrovanou Rogers Cadenhead z Floridy. Adresu si zaregistroval ještě před zvolením nového papeže. Zamyslel se nad tím, jaké asi jméno si budoucí papež zvolí.

Pak si pojistil rovnou šest internetových adres. Kromě Benedikta XVI. tak vlastní práva i k adresám www.ClementXV.com, www.InnocentXIV.com, www.LeoXIV.com, www.PaulVII.com a www.PiusXIII.com.

Když se Američan dozvěděl, že si Joseph Ratzinger zvolil za své papežské jméno Benedikta XVI., byl šťastný. "Myslím, že jsem druhý nejrozechvělejší člověk na světě," říká. Jeho euforie ale rychle vyprchala, když se server začal hroutit pod náporem zhruba jednoho tisíce přístupů za minutu.

Cadenhead zatím neví, co se svou papežskou doménou udělá. Slibuje ale, že rozhodně nehodlá ždímat peníze z Vatikánu ani vydělat na tom, že by adresu prodal pro potřeby pornografie nebo internetového kasina.

Kdyby se ale na něj obrátili pracovníci vatikánu, kteří by chtěli stránku převzít, měl by určité požadavky. "Chtěl bych jednu z těch velkých papežských čepic a taky strávit tři dny v hotelu, který postavili pro členy konkláve," tvrdí Cadenhead.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video