Papež František na snímku z 9. července 2023.

Papež František na snímku z 9. července 2023. | foto: Reuters

Katolická církev by mohla žehnat stejnopohlavním párům, naznačil papež

  • 29
Papež František naznačil, že by církev v budoucnu mohla žehnat stejnopohlavním svazkům. Reagoval tak na výzvu pěti konzervativních kardinálů. Ti chtějí, aby papež potvrdil církevní učení o homosexualitě před velkým shromážděním, které má na programu i otázku katolické LGBTQ+ komunity.

V dopise František zdůraznil, že manželství je svazek muže a ženy. K žádosti o požehnání by se však podle něj mělo přistupovat s pastorační láskou, píše The Guardian. „Proto nemůžeme být soudci, kteří pouze popírají, odmítají a vylučují,“ uvedl papež.

František dále naznačuje, že by požehnání mohl zvážit, pokud by se nezaměňovalo se svátostí manželství. Dříve tuto možnost odmítal. Dodal však, že církev stále považuje vztahy lidí stejného pohlaví za „objektivně hříšné“ a že stejnopohlavní manželství neuznává.

Papež František schválil zákaz udílet požehnání homosexuálním párům

Organizace New Ways Ministry, která se zasazuje o práva LGBTQ+ katolíků, uvedla, že dopis „významně posouvá“ snahu, aby církev katolickou komunitu lidí s jinou sexuální nebo genderovou orientací přijímala.

„Povolení pastoračním pracovníkům žehnat stejnopohlavním párům znamená, že církev uznává, že mezi stejnopohlavními páry může existovat svatá láska a že láska těchto párů odráží lásku Boží,“ uvedl výkonný ředitel organizace Francis DeBernardo v prohlášení.

„Tato uznání, i když nejsou úplně tím, co by si katoličtí LGBTQ+ lidé přáli, jsou obrovským krokem k úplnější a komplexnější rovnosti,“ dodal.

8. září 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video