Papež Benedikt XVI. naposledy pronesl před věřícími modlitbu Anděl Páně.

Papež Benedikt XVI. naposledy pronesl před věřícími modlitbu Anděl Páně. | foto: Reuters

Emeritní papež Benedikt XVI. těžce onemocněl, trpí infekcí obličeje

  • 55
Třiadevadesátiletý bývalý papež Benedikt XVI. těžce onemocněl. Podle papežova životopisce Petera Seewalda má bolestivou infekci obličeje, která mu způsobuje potíže s mluvením. Benedikt má dlouhodobě podlomené zdraví, což byl také jeden z důvodů, proč před sedmi lety jako první papež za bezmála šest set let rezignoval na vedení církve.

Podle informací Seewalda, které zveřejnil deník Passauer Neue Presse, má emeritní papež bolestivou infekci obličeje, lidově známou jako růže, a ačkoliv je stále intelektuálně na výši, má obtíže s mluvením. 

I přes onemocnění zůstává Benedikt optimistický, dodal Seewald, a když mu to zdravotní stav dovolí, chce se vrátit k psaní. Vatikán zdravotní stav emeritní hlavy církve označil za „ne příliš znepokojující“.

Benedikt v červnu navštívil v bavorském Řezně svého umírajícího bratra. Jednalo se o jeho první cestu mimo Itálii od roku 2013, kdy rezignoval na funkci hlavy katolické církve. Jeho bratr a německý katolický kněz Georg Ratzinger zemřel 1. července, bylo mu 96 let.

Od své rezignace žije Benedikt ve Vatikánu. Hlavou katolické církve se stal v roce 2005, ve funkci ho následně nahradil současný papež František.

Papež popřál papeži. František návštěvou předchůdce poodhalil jeho sídlo:

23. května 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video