Při tradičním běhu v Pamploně nabrali býci běžce na rohy. Dva muže pobodali

  • 26
Ve španělské Pamploně se během letošního tradičního běhu s býky zranilo několik lidí, když je zvířata nabrala na rohy. Podle mluvčí pamplonské nemocnice Estrelly Petrinaové museli ošetřit celkem sedm lidí, dva muži utrpěli bodná zranění na nohou od býčích rohů.

Tisíce běžců, většina v tradičním bílém oblečení s červeným šátkem, se snažily utéct býkům na necelý kilometr dlouhé trati. Mnoho z nich skončilo v úzkých dlážděných uličkách popadaných jeden na druhém.

Festival na počest patrona města, svatého Fermína, se koná poprvé od roku 2019. V letech 2020 a 2021 byl zrušen kvůli pandemii covidu-19. Do příštího čtvrtka se uskuteční celkem osm běhů.

Při zkoušce odvahy se každoročně zraní i desítky běžců. Celkem 16 lidí od roku 1910 zemřelo, poslední oběť je z roku 2009. V roce 2019 býci pobodali osm lidí.

Proti tradiční akci, která se v Pamploně koná od roku 1591, i letos protestovaly skupiny na ochranu zvířat. Přes veškerou kritiku přitahuje festival nespočet turistů z celého světa, zejména z Evropy, Spojených států a Austrálie. O Pamploně psal mimo jiné americký spisovatel Ernest Hemingway ve svém románu Fiesta z roku 1926.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video