Palestinci volají do zbraně

  • 21
Už druhý den zuří na západním břehu Jordánu bitva. Izraelské jednotky pronikají stále hlouběji do palestinského uprchlického tábora v Džanínu. Při nových přestřelkách přišel o život nejméně jeden Palestinec a 36 bylo zraněno. Izrael operaci hájí s tím, že tábory se staly základnami teroristů. Palestinci volají, že je to masakr. Z minaretů džanínských mešit se ozývají výzvy, aby se chopili zbraní.

V úzkých uličkách tábora, kde žije 12 tisíc Palestinců, se rozpoutaly prudké boje.

Konvoje izraelských obrněných vozidel do tábora vnikly za úsvitu ze severu a z jihu. Další ozbrojené síly tábor obklíčily.

Svědkové hlásí, že izraelské tanky a pěchota pronikají stále hlouběji do tábora, zatímco je kryje palba z bitevních vrtulníků. Palestinci odpovídají střelbou z M-16 a kalašnikovů.

Svědkové pro agenturu Reuters rovněž uvedli, že izraelští vojáci obsadili několik domů. Jejich obyvatele prý přitom natlačili do jedné místnosti.

V uprchlickém táboře Balatá, kde ve čtvrtek proběhly nejprudší boje, se v pátek situace zklidnila. Ozývá se jen sporadická střelba. Izraelští vojáci prohledávají dům od domu a hledají extremisty a skladiště zbraní. V Balatá a na předměstí Džanínu přišlo ve čtvrtek o život 13 Palestinců a jeden izraelský voják.

Izraelské nájezdy do uprchlických táborů na západním břehu jsou zatím nejhorší od počátku palestinské intifády před 17 měsíci, píše Reuters.

Během čtvrtečních a pátečních vpádů izraelských jednotek do táborů bylo dosud zraněno nejméně 150 Palestinců.

Tisíce Palesitnců se v pátek zúčastnili pohřbu obětí z tábora Balatá. Mnozí z nich skandovali: "Odveta! Odveta!"

Ve čtvrtek večer se násilí rozšířilo do oblasti Betléma, kde byly ostřelovány některé izraelské pozice. Střelba z minometů a automatických zbraní se ozývala i z židovské osady Gilo a z východní části Jeruzaléma.

Je to masakr, volají Palestinci
"Izraelská agrese nesrazí náš lid na kolena. Proti izraelské okupaci, jejím tankům a vrtulníkům má náš lid právo na obranu své země a své existence," uvedla palestinská samospráva v komuniké vydaném v Gaze.

O izraelských operacích samospráva zároveň informovala americkou vládu, Evropskou unii, Rusko, OSN, Ligu arabských států, Organizaci islámské konference a arabské země

Generální tajemník palestinské organizace Fatahu Marván Barghútí už ve čtvrtek obvinil izraelské vojáky z masakru. "To, co dělá Izrael v Džanínu a v Balátá, je masakr. Varujeme Izrael, že pokud v příštích hodinách nestáhne své vojáky, palestinská strana udeří na Izraelce všude na okupovaných územích," varoval Barghútí.

IZRAEL - PALESTINA

Saúdskoarabský mírový plán pro Blízký východ

Sebevrahy má odradit prasečí kůže

Brigáda mučedníků od Al-Aksá, extremistická palestinská organizace napojená na Fatah Jásira Arafata, pohrozila židovskému státu "otevřením nových front v Palestině i vně Palestiny", pokud Izraelci vniknou do palestinských uprchlických táborů.

Vzhledem k nové eskalaci násilí USA vyzvaly Izrael, aby při vojenské operaci zachoval co největší zdrženlivost a ušetřil civilní obyvatelstvo.

STŘEDA 27. února
Izrael se mstí za sebevražedný útok
Izraelská odveta přišla poté, co ve středu v noci palestinská atentátnice odpálila bombu na izraelském kontrolním stanovišti na západním břehu. Při útoku byli zraněni tři izraelští vojáci, sebevražedkyně a její dva společníci sedící ve voze zahynuli.

Palestinská atentátnice zaútočila na silnici spojující Jeruzalém a Tel Aviv, která prochází územím západního břehu Jordánu. Kontrolní stanoviště, které si Palestinka vybrala, leží u vstupu na palestinské autonomní území poblíž izraelské osady Makkabim.

Útočnice přijela k zátarasu v autě, v němž odpálila bombu. Výbuch podle svědků otřásl okenními tabulkami v izraelských domech v okruhu až dvou kilometrů.

Nad palestinským uprchlickým táborem Balatá na západním břehu Jordánu se vznáší kouř. Do tábora Balatá a do Džanínu na západním břehu vpadly izraelské jednotky. Při útocích zahynulo deset Palestinců a jeden Izraelec. (28. února 2002)

Izraelští policisté prohlížejí místo na kontrolním stanovišti na západním břehu, kde v noci spáchala sebevražedný útok palestinská atentátnice. Při útoku byli zraněni tři izraelští vojáci. Atentátnice a dva Palestinci, kteří ji doprovázeli, přišli o život. (28. února 2002)

Lékaři vezou tělo sedmileté mrtvé palestinské dívky, zabité izraelskými vojáky, do márnice v pásmu Gazy. (1. března 2002)

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video