Střety v Gaze. Palestinci útočili na hranice, Izraelci je bránili střelbou

  • 377
Ráno Palestinci v Pásmu Gazy zapálili na několika místech podél hranic s Izraelem stovky pneumatik, aby je kryl hustý dým a nebyli snadným cílem izraelských odstřelovačů. Pak se u hranic shromáždily desítky tisíc demonstrantů. Izraelští vojáci při střetech zabili dva Palestince, dalších 250 lidí zranili.

Podle palestinských úřadů je jedním z mrtvých devětadvacetiletý muž, který byl zastřelen na jihu Pásma Gazy východně od města Chán Júnis. Úřad OSN v pátek apeloval na Izrael, aby se vyhnul nepřiměřenému použití síly.

Na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem se tak v pátek opakuje stejná situace jako před týdnem, kdy 30. března začala série palestinských protestů za návrat uprchlíků a ukončení izraelské blokády Pásma Gazy. Násilí si tehdy vyžádalo 19 obětí a zraněno bylo 1400 lidí. Jednalo se o nejkrvavější den na palestinských územích od války v roce 2014 mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

Kolik lidí se pátečních protestů účastní zatím není známo. Minulý pátek se na nich sešlo zhruba 30 000 lidí. I tehdy hořely pneumatiky a někteří Palestinci házeli kameny na izraelské vojáky. Ti odpověděli střelbou, při níž zemřely dvě desítky lidí, poslední podlehl zraněním v nemocnici dnes.

I v pátek platí pro izraelské vojáky stejná pravidla. Odstřelovači mohou střílet na každého, kdo se přiblíží k plotu na hranici s cílem dostat se na území Izraele. Informoval o tom v pátek deník Haarec. Tato pravidla kritizovaly organizace ochránců lidských práv. Také mluvčí Rady OSN pro lidská práva Liz Throssellová v pátek prohlásila, že  by se měl Izrael střelbě vůči protestujícím vyhnout.

Izraelská armáda vyslala odstřelovače i tanky

Izraelská armáda i v pátek poslala posily k hranicím s Pásmem Gazy. Stejně jako minulý pátek nasadila odstřelovače a poslala na místo tanky. Očekávala totiž, že se k hranicím dostaví až 50 000 protestujících. Podle agentury Reuters je však účast nižší než minulý pátek.

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast už deset let ovládá. Cílem akce, která má probíhat až do poloviny května, je návrat Palestinců na izraelská území. Podle původního plánu by protesty měly vyvrcholit v polovině května, v den 70. výročí vzniku státu Izrael, a to pochodem Palestinců přes hranici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video