Izraelská blokáda podle zprávy pouze přispěla k nárůstu chudoby.

Izraelská blokáda podle zprávy pouze přispěla k nárůstu chudoby. | foto: Reuters

Palestinci čelí největší humanitární krizi za 40 let, tvrdí Britové

  • 75
V pásmu Gazy se lidem žije nejhůř od okupace Izraelem v roce 1967. Podle BBC to vyplývá z čerstvé zprávy britských humanitárních organizací, které kritizují současnou izraelskou blokádu pásma.

Blokádu území odstartoval židovský stát 17. ledna kvůli trvající raketové palbě radikálů z Gazy na své území. Uzavřeny jsou přechody do oblasti a značně omezené jsou dodávky potravin i pohonných hmot.

Chceme tak radikální hnutí Hamas donutit, aby přestal s útoky, zní od izraelských činitelů. To se ale nelíbí humanitárním organizacím, které jsou podepsány pod analýzou "Pásmo Gazy: humanitární imploze".

Podle nich blokáda pouze přispěla k dramatickému nárůstu chudoby a nezaměstnanosti, které vedly ke zhoršení zdravotní péče i školství v pásmu. Bezpečnostní situace se ale nezlepšila.

Zpráva, na níž se podílely organizace Amnesty International (AI), Save the Children (Zachraňte děti) či Care International UK (CIUK), uvádí, že více než 1,1 milionu obyvatelů pásma Gazy je závislých na humanitární pomoci. Navíc z původních 110 tisíc lidí, kteří pracovali v soukromém sektoru, ztratily v poslední době zaměstnání tři čtvrtiny z nich.

"Pokud blokáda neskončí teď, bude nemožné dostat Gazu zpět z pokraje katastrofy, a jakékoliv naděje na mír v regionu budou pohřbeny," prohlásil Geoffrey Dennis z CIUK. "Jde o kolektivní trest všechny Palestince," dodal.

Napětí mírní Riceová
Palestinsko-izraelským konfliktem se naposledy zabývala šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Během své středeční blízkovýchodní mise se jí podle agentur podařilo podařilo přimět předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aby došlo k bezpodmínečnému obnovení rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci. - více o schůzce zde

Ty Abbás přerušil v neděli. Reagoval tak na velké množství obětí, které na palestinské straně způsobila izraelská ofenziva v pásmu Gazy, namířená proti ozbrojencům střílejícím na izraelské území rakety. Podle různých zdrojů bylo jen od minulé středy do neděle zabito 80 až 120 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video