Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelské síly rozdělily Pásmo Gazy na dvě části, Jordánsko pomohlo nemocnici

  7:06
Pásmo Gazy v neděli postihl další výpadek telefonního a internetového spojení, zatímco jednotky izraelské armády postupovaly hlouběji do území palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle armádního mluvčího Izraelci zaujali pozice na pobřeží a rozdělili oblast na dvě části. Jordánské letectvo v pondělí brzy ráno shodilo ze vzduchu naléhavou lékařskou pomoc v podobě medicínského materiálu jordánské polní nemocnici v Pásmu Gazy.

„Dnes máme severní Gazu a jižní Gazu,“ řekl podle zpravodajského webu The Times of Israel mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Také uvedl, že vojáci budou umožňovat civilistům odchod ze severu Gazy, kde podle sobotního vyjádření Washingtonu zůstávalo až 400 000 lidí.

Izraelská armáda už během týdne přišla s tvrzením, že dokončila obklíčení města Gaza, nyní Hagari řekl, že jednotky dosáhly pobřeží a drží jej. V médiích se předtím objevovaly zprávy, že izraelské síly operovaly na severním, jižním i východním okraji města Gaza. Podle izraelských médií by do něj mohly vstoupit do 48 hodin.

Šéf CIA dorazil do Izraele, bude jednat s lídry rozvědek o válce v Pásmu Gazy

Izraelci tuto oblast označují za hlavní působiště Hamásu, který 7. října podnikl bezprecedentní útok na izraelské území a povraždil na 1 400 lidí a další více než 200 unesl. Izrael deklaroval cíl militantní skupinu zničit a minulý víkend za pokračujícího bombardování Pásma Gazy zahájil pozemní invazi. I tento vývoj provázelo odstřižení Palestinců od internetu a telefonních linek.

Palestinská komunikační společnost Paltel nový výpadek oznámila s tím, že izraelská strana odpojila servery.

„S lítostí oznamujeme kompletní výpadek komunikací a internetových služeb v Gaze,“ uvedl Paltel, což je podle agentury Reuters největší poskytovatel telekomunikačních služeb v Pásmu Gazy. Výpadek podle zpravodajské společnosti BBC potvrdila organizace Netblocks, která monitoruje přístup k internetu ve světě. Podle ní čelí Palestinci třetímu „blackoutu“ za poslední měsíc.

Blinken mluvil s Palestinci o Gaze po vymýcení Hamásu, řekl ne přesidlování

Odstřižení od internetového a telefonního spojení činí novou fázi izraelské ofenzívy ještě méně přehlednou a může dál prohloubit chaos, který v hustě zalidněné oblasti panuje v důsledku masivního izraelského bombardování.

„Bez spojení nemohou lidé, kteří potřebují okamžitou lékařskou péči, kontaktovat nemocnice a sanitky. Všechny komunikační kanály musí být okamžitě obnoveny,“ reagoval na nový výpadek šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jsme ve spojení s jedenácti lidmi, kteří chtějí evakuovat z Gazy, uvedl Lipavský

Záchranářská organizace Palestinský červený půlměsíc dnes uvedla, že opět ztratila kontakt se svými týmy v Gaze. Mluvčí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) zase agentuře AP řekla, že úřad ztratil kontakt s „drtivou většinou“ svých pracovníků v bojové zóně.

Tamní vláda řízená Hamásem mezitím oznámila, že Izraelci podnikají nálety na místa kolem nemocnic na severu Gazy včetně nemocnice Šífa, před níž v pátek izraelský úder zasáhl sanitku. Izraelská armáda znovu obvinila Hamás, že nemocnice využívá pro své operace namířené proti židovskému státu. Mluvčí Hagari pak podle agentury AFP oznámil, že Izraelci večer podnikali „významné údery“, které budou pokračovat v noci i v následujících dnech.

Problém s Gazou? Řešením je atomová bomba, prohlásil ministr izraelské vlády

Podle BBC se večer nad Gazou vznášel kouř, zpravodaj působící uvnitř oblasti hlásil, že nová vlna izraelského bombardování se zdála být tou nejsilnější od říjnového útoku Hamásu. Štáb televize CNN ve městě Sderot nedaleko hranic Pásma Gazy zase pozoroval několik explozí a světlic ve směru palestinského území.

Podle činitelů v Gaze izraelské bombardování od 7. října zabilo téměř 10 000 lidí včetně tisíců žen a dětí. Invaze do Gazy stála život nejméně 29 izraelských vojáků.

Jordánsko dodalo lékařskou pomoc

Jordánské letectvo v pondělí brzy ráno shodilo ze vzduchu naléhavou lékařskou pomoc v podobě medicínského materiálu jordánské polní nemocnici v Pásmu Gazy. Oznámili to podle agentury Reuters jordánský král Abdalláh II. na síti X a také státní média.

„Letoun královského letectva shodil naléhavou lékařskou pomoc s využitím padáků jordánské polní nemocnici v Gaze, jejíž zásoby docházejí kvůli odkladu dodávek pomoci přes přechod Rafáh,“ uvedla jordánská státní agentura, která citovala vojenský zdroj z hlavního velení jordánských ozbrojených sil.

Izrael ve válce

Jordánsko minulý týden oznámilo stažení svého velvyslance v Izraeli, jemuž zároveň vzkázal, aby neposílal zpět do Ammánu svého velvyslance. Jordánsko tak učinilo na protest proti pokračujícímu izraelskému bombardování Pásma Gazy, při němž podle Ammánu umírají nevinní lidé a které způsobuje humanitární katastrofu.

Zdravotnické úřady v Pásmu Gazy kontrolovaném islamistickým hnutím Hamás tvrdí, že v nynější válce bylo zabito více než 9770 Palestinců. Válku rozpoutal bestiální útok Hamásu na jižní Izrael 7. října, kdy povraždil na 1400 lidí a odvlekl více než 240 rukojmí.

Mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus v neděli televizi CNN řekl, že Izrael v posledních dvou dnech na několik hodin přerušil ostřelování severní části Pásma Gazy, aby umožnil civilistům bezpečně odejít na jih. Izrael čelí z různých stran tlaku, aby vyhlašoval humanitární přestávky v bojích.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...