Prezident Parvíz Mušaraf zažívá v Pákistánu těžké časy. Poté, co prohrál parlamentní volby, se nyní vládní strany shodly na tom, že ho chtějí dostat před soud.

Prezident Parvíz Mušaraf zažívá v Pákistánu těžké časy. Poté, co prohrál parlamentní volby, se nyní vládní strany shodly na tom, že ho chtějí dostat před soud. | foto: Reuters

Pákistánské vládní strany chtějí dostat prezidenta před soud

  • 6
Strany pákistánské vládní koalice se shodly na úmyslu dostat prezidenta Parvíze Mušarafa před soud, který by ho mohl zbavit funkce. Na impeachment naléhá zejména expremiér Naváz Šaríf. Vadí mu zejména loňské odvolání soudců, kteří posuzovali řádnost prezidentských voleb.

"Jako koaliční lídři věříme, že přikročení k procesu impeachmentu proti generálu Mušarafovi je nevyhnutelné," prohlásil na tiskové konferenci šéf koalice a vdovec po Bénazír Bhuttové Asif Alí Zardárí. Na této schůzce s novináři nechyběl ani jeho hlavní koaliční partner Naváz Šaríf.

Právě Šaríf a jeho Pákistánská muslimská liga (PML-N) stojí v čele úsilí o zahájení procesu s Mušarafem. Expremiér muži, který ho v minulosti sesadil, vyčítá loňské odvolání soudců nejvyššího soudu. Mušaraf složení soudu obměnil, když hrozilo, že neuzná oprávněnost prezidentských voleb, které prezidenta znovu potvrdily ve funkci.

Mušaraf tehdy kandidoval ještě jako armádní generál, po zvolení se uniformy vzdal.

Lidová strana, v níž jsou stoupenci zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové, byla ještě včera v otázce soudu s Mušarafem zdrženlivější, pak ale ustoupila. Spor mezi vládními stranami na jaře málem vyústil v pád kabinetu. - více o otřesech v pákistánské vládě čtěte zde

Významný jihoasijský spojenec USA Mušaraf se už dříve nechal slyšet, že raději odstoupí, než aby čelil impeachmentu, připomněl server Telegraph.co.uk. Podle pozorovatelů ale není jisté, zda se spíš nepokusí rozpustit "neloajální" parlament.

Mušaraf zrušil cestu na zahájení olympiády
S mračny, která se nad Mušarafem stahují, zřejmě souvisí i dnešní oznámení pákistánského ministerstva zahraničí. Jeho mluvčí uvedl, že na zahájení olympijských her místo prezidenta odcestuje premiér Jusaf Raza Gilání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video