Libanonská televize Al-Manar je hlásnou troubou hnutí Hizbaláh. Na snímku novináři v Bejrútu poslouchají projev šéfa hnutí Hasana Nasraláha v roce 2008.

Libanonská televize Al-Manar je hlásnou troubou hnutí Hizbaláh. Na snímku novináři v Bejrútu poslouchají projev šéfa hnutí Hasana Nasraláha v roce 2008. | foto: Profimedia.cz

Pákistánec vysílal v USA radikální televizi, půjde za to do vězení

  • 21
Pákistánec Džavád Ikbál stráví pět let a devět měsíců za mřížemi, protože americkým zákazníkům nabízel vysílání libanonské satelitní televize Al-Manar. Ta je považována za mluvčí islamistických radikálů z hnutí Hizballáh.

Jeho obhájce Joshua Dratel prohlásil, že pětačtyřicetiletý Ikbál nenabízel Hizballáhu ideologickou podporu. Prý vysílání prodával kvůli zisku. Dratel také argumentoval tím, že v Ikbálově televizní nabídce byly i kanály pro dospělé, gaye a lesby či křesťanské stanice.

Žalobce Eric Snyder s ním ale nesouhlasil a Ikbála nazval "mužem Hizballáhu v New Yorku". Zdůraznil, že televizní kanál radikální hnutí využívalo k financování své činnosti a k získávání nových členů. Podle Snydera zakoupil Ikbál speciální satelitní zařízení, aby mohl Al-Manar vysílat 24 hodin denně od listopadu 2005 do května 2006.

Spojené státy označily Al-Manar v roce 2004 jako teroristickou a její vysílání na svém území zakázaly. Proíránské hnutí Hizballáh stanici financuje spolu s jejím sesterským rádiem An-Núr. Konečným cílem libanonského Hizballáhu je likvidace židovského státu Izrael a přeměna Libanonu na muslimský stát po vzoru Íránu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video