Do ulic vyšly po americkém náletu tisíce Pákistánců.

Do ulic vyšly po americkém náletu tisíce Pákistánců. | foto: Ali ImamReuters

Pákistánci po náletu provolávají smrt Americe

  • 697
Sobotní nálet amerických letadel na vesnici Damadola rozpoutal po celém Pákistánu protiamerické protesty. Akce se uskutečnila patrně pod taktovkou CIA a měla za cíl druhého nejvyššího představitele Al-Kajdy Ajmána Zavahrího. Namísto něj zahynulo nejméně osmnáct civilistů.

Protesty proti americkému náletu začaly ve městě Samarbagh, asi 50 kilometrů od vesnice Damadola, kde se navzdory deštivému a chladnému počasí sešlo několik set lidí. Skandovali hesla "Smrt Americe", "Smrt Bushovi" a "Přítel Ameriky je zrádce".

Jeden z řečníků ve svém projevu uvedl, že Spojené státy se na Pákistán zaměřily, protože má k dispozici jaderné zbraně.

Už v sobotu se uskutečnil protest asi osmi tisíc lidí ve městě Inajat Kala. V nedaleké vesnici rozčílený dav zapálil kancelář humanitární organizace podporované OSN. Koalice protiamerických islámských skupin chystá další protesty po celé zemi.

Američtí i pákistánští oficiální činitelé mezitím nadále prověřují, zda Zavahrí skutečně mohl být ve vesnici Damadola. Nejmenovaní činitelé pákistánské špionáže uvedli, že sem byl pozván na večeři, ale nepřišel. To ale vzápětí popřely vojenské zdroje.

Pákistánská špionáž uvedla, že prověřuje zprávy, podle nichž bylo zabito v Damadole nejméně sedm zahraničních ozbrojenců, jejichž těla po náletu "uklidili" jejich místní příznivci. I kdyby se to potvrdilo, je nepravděpodobné, že mezi nimi byl Zavahrí.

To potvrzuje i televize Al-Arabíja, která s odvoláním na kontakt blízký Al-Kajdě uvedla, že Zavahrí žije. Americká vláda oficiálně žádnou ze zpráv nekomentovala. Zdroje blízké operaci oznámily, že zatím je příliš brzy zveřejnit jakékoli závěry.

Tyto zdroje uvedly, že se nálet uskutečnil na základě "velmi dobrých" informací, že Zavahrí bude v dané lokalitě. Předpokládá se, že se Zavahrí stejně jako Usáma bin Ládin ukrývá v těžko přístupné v oblasti podél pákistánsko-afghánské hranice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video