Mladá Češka Tereza Hlůšková u soudu v pákistánském Láhauru.

Mladá Češka Tereza Hlůšková u soudu v pákistánském Láhauru. | foto: Daily Pakistan

Soud vyslechl dva svědky, kteří asistovali při zadržení Češky v Pákistánu

  • 52
Pákistánský soud vyslechl dva svědky, kteří měli být letos v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru očitými svědky zadržení české občanky s devíti kilogramy heroinu. Další svědky soud vyslechne ve středu 16. května.

S obviněnou ženou u soudu hovořil asistent českého honorárního konzula v Láhauru. „Na nic si nestěžovala a fyzicky se mu zdála v pořádku,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Soud ve středu vyslechl dva zaměstnance celnice, kteří se k minulému soudnímu jednání 4. května nedostavili. Další by měl vyslechnout příští týden.

Asistent honorárního konzula v Láhauru předal obviněné Češce dopisy od rodiny, ona zase jeho prostřednictvím poslala dopisy svým blízkým doma, dodala Valentová.

Žena vinu odmítá. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty. Výjimkou není ani trest smrti, který se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

PŘEHLEDNĚ: Sto dní heroinové pašeračky Terezy v pákistánském vězení

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drog našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video